HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vätgas-el i Vårgårda dröjer – analys av risker blev en långkörare

Vårgårda Hyreshusen på Klockarebolet i Vårgårda ska få sin el från vätgas. Men arbetet har försenats. "Riskanalysen blev mer omfattande än planerat", säger Vårgårdabostäders vd Jan Thorsson.
Foto: Karin Gistedt
Ny fasad, nya balkonger och en tredje våning. I samband med att hyreshusen på Klockarebolet totalrenoveras får de även en ny unik energilösning.

Vårgårdaprojektet är det första i sitt slag i landet. Att låta hyreshus få sin el från vätgas som producerats av solceller på taket, det har ingen gjort tidigare.

– Vi är något av pionjärer när det gäller att använda oss av den här energilagringen i hyreshus. Tidigare har det mest varit industrin som har jobbat med den här energilösningen, säger Vårgårdabostäders vd Jan Thorsson.

Läs ocksåElpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från grevenMan som står med armarna i sidan framför ett träd. Han kisar mot solen. I bakgrunden syns hus.
Vårgårda Bostäders vd, Jan Thorsson.

Men att vara först ut är inte alltid lätt. Det saknas exempelvis allmänna råd för hur vätgas ska hanteras utanför ett industriområde. Följden blev en omfattande riskanalys, som drog ut på tiden och försenade arbetet med ungefär ett halvår.

– Säkerheten först gäller. Och eftersom ingen annan gjort den här installationen innan är vi extra noga med att det blir rätt, säger Jan Thorsson och nämner alla instanser och myndigheter som varit inblandade i riksanalysen.

Förutom Vårgårdabostäder handlar det om kommunen, räddningstjänsten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt länsstyrelsen.

Läs ocksåÅtta hyreshus i Luleå förses med solceller

– Det har tagit lite längre tid än beräknat men resultatet har blivit bra och den förändrade tidplanen har inte medfört något problem eller påverkat hyresgästerna, säger Jan Thorsson.

Totalt handlar det om 172 lägenheter som nu renoveras och får ett nytt energisystem. Husen förses med solpaneler, där sedan överskottsenergi lagras och under vintern återvinns energin med hjälp av bränsleceller som drivs av vätgas. Allt ska vara klart år 2021.

Läs även:

Läs ocksåKatarina ska få Vårgårda-bostäder på rätt köl igen

Energilagring i vätgas testas i miljonprogramshus

Vårgårda Bostäders vd talar om energihus i Almedalen

Nu återvänder hyresgästerna till Vårgårdas vätgashus

Läs också Förhandlingarna om hyror i Vårgårda och Alingsås har strandat Dubbelt upp i utmärkelser för Västerviks bostads – på en och samma vecka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.