Annons

Vätgas-el i Vårgårda dröjer – analys av risker blev en långkörare

Vårgårda Hyreshusen på Klockarebolet i Vårgårda ska få sin el från vätgas. Men arbetet har försenats. "Riskanalysen blev mer omfattande än planerat", säger Vårgårdabostäders vd Jan Thorsson.
Foto: Karin Gistedt
Ny fasad, nya balkonger och en tredje våning. I samband med att hyreshusen på Klockarebolet totalrenoveras får de även en ny unik energilösning.

Vårgårdaprojektet är det första i sitt slag i landet. Att låta hyreshus få sin el från vätgas som producerats av solceller på taket, det har ingen gjort tidigare.

– Vi är något av pionjärer när det gäller att använda oss av den här energilagringen i hyreshus. Tidigare har det mest varit industrin som har jobbat med den här energilösningen, säger Vårgårdabostäders vd Jan Thorsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Vårgårda Bostäders vd, Jan Thorsson.

Men att vara först ut är inte alltid lätt. Det saknas exempelvis allmänna råd för hur vätgas ska hanteras utanför ett industriområde. Följden blev en omfattande riskanalys, som drog ut på tiden och försenade arbetet med ungefär ett halvår.

– Säkerheten först gäller. Och eftersom ingen annan gjort den här installationen innan är vi extra noga med att det blir rätt, säger Jan Thorsson och nämner alla instanser och myndigheter som varit inblandade i riksanalysen.

Förutom Vårgårdabostäder handlar det om kommunen, räddningstjänsten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt länsstyrelsen.

Annons
Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

– Det har tagit lite längre tid än beräknat men resultatet har blivit bra och den förändrade tidplanen har inte medfört något problem eller påverkat hyresgästerna, säger Jan Thorsson.

Totalt handlar det om 172 lägenheter som nu renoveras och får ett nytt energisystem. Husen förses med solpaneler, där sedan överskottsenergi lagras och under vintern återvinns energin med hjälp av bränsleceller som drivs av vätgas. Allt ska vara klart år 2021.

Läs även:

Läs ocksåElpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari"Inger slipper kallhyra

Energilagring i vätgas testas i miljonprogramshus

Annons

Vårgårda Bostäders vd talar om energihus i Almedalen

Nu återvänder hyresgästerna till Vårgårdas vätgashus

Läs också Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar" Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.