Stor majoritet för Asylenbygge
De åhörare som kommit för att följa frågan om Vadstena fastighets AB:s planerade nybyggnation fick vänta länge. Kommunfullmäktige hade en diger ärendelista och först skulle politikerna bland annat ta ställning till en eventuell nedläggning av en landsbygdsskola.
Men när detaljplanen väl kom upp gick det förhållandevis snabbt att gå till beslut.
VFAB vill bygga 48 lägenheter fördelade på tre hus i den södra delen av Asylenparken. Planerna har mött intensivt motstånd från en del invånare, som vill bevara parken som den är. En av de tongivande rösterna i debatten, Ingegerd Lindaräng (FP), är även ledamot i kommunfullmäktige och hon varnade för de risker som kan finnas med att bygga på förorenad mark. En miljöteknisk markundersökning har visat att sanering behövs.
– Det är ingen rolig läsning, ingen snäll läsning. Var ska man göra av den här jorden? frågade hon från talarstolen, samtidigt som hon betonade att hon inte är generellt emot att det byggs i Vadstena.
Flera andra ledamöter menade att det är positivt med ett nybygge, inte bara för att staden behöver fler bostäder utan även för att man då blir tvungen att göra något åt den förorenade marken.
Kritikerna har även pekat på att kulturhistoriska värden riskerar att förstöras om parken bebyggs. Dag Källman (V), som skrivit en bok som bland annat berör Asylens historia, tonade ner dessa värden.
– Mitt stöd för att bygga och det så fort som möjligt grundar sig på att vi behöver fler hyreslägenheter i Vadstena och det snabbt, sade han.
När det var dags att gå till beslut begärde Ingegerd Lindaräng votering, som slutade med 29 röster för och tre emot att anta detaljplanen. En ledamot valde att lägga ner sin röst.
VFAB:s vd Lars Larenius följde debatten som åhörare.
– Det känns bra, sade han efter beslutet.
Han berättade att intressekön till lägenheterna växer hela tiden och nu är uppe i cirka 200 personer.
Kommunfullmäktiges beslut kan överklagas till länsstyrelsen av de som betraktas som sakägare. Det kan därför dröja ytterligare innan VFAB, om eventuella överklaganden avslås, kan gå vidare med nästa steg som är bygglovsprocessen.
– Från min horisont är det realistiskt att tro på en byggstart någon gång efter snösmältningen 2016, säger Lars Larenius.