Stor ökning av hemlöshet i Västernorrland
Antalet hemlösa i Sverige var i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2017.
I Västernorrland däremot, är utvecklingen helt annorlunda. Här har hemlösheten gått upp med 53 procent. Främst är det Sundsvall som påverkat statistiken, med en ökning på över 200 procent.
– Det är helt klart bostadsbrist och ökat missbruk som orsakar problem, säger Niklas Säwén, ordförande i socialnämnden i Sundsvall.
Minst ett 50-tal personer i Sundsvall beräknas leva på gatan i akut hemlöshet.
2017 togs ett kommunalt beslut om ”Bostad Först”, där hemlösa med missbruksproblem skulle få egna lägenheter och sen hjälp med att komma på fötter.
Hittills har två personer fått en bostad via projektet.
– Ja, det har gått lite trögt och vi har inte kommit så långt som vi tänkt, säger Säwén.
Mitthem avsätter 100 lägenheter per år till socialt utsatta grupper. Barnfamiljer har högsta prioritet och lägenheterna räcker inte till alla som behöver.
– Det behövs konkreta åtgärder. Fler lägenheter och ett bättre samarbete med privata hyresvärdar. Till de akut hemlösa behövs också fler lågtröskelboenden.
• Socialstyrelsen kartlägger hemlöshetens omfattning och karaktär vart 6:e år sedan 1993. Undersökningen är nationell och bygger på uppgifter från kommuner, landsting, trossamfund, frivilligorganisationer med flera, totalt bidrar ungefär 2 000 verksamheter till sammanställningen som genomförs under en bestämd vecka i april. Syftet är att resultatet ska användas inom socialtjänstens arbete mot hemlöshet.
• Begreppet hemlöshet inbegriper personer som lever i 1. akut hemlöshet: ”uteliggare”, hänvisad till akutboende, härbärge eller jourboende. 2. Institutionsvistelse eller stödboende. 3. Boende i träningslägenhet eller liknande av kommunen ordnat. 4. Personer som bor tillfälligt och kontraktslöst hos kompisar eller inneboende.