Annons

Stor oro i området Skarpan

Linköping Oron är stor och frågorna många. Området Skarpan i Linköping ska renoveras. En del av hyresgästerna befarar att de inte ska ha råd att bo kvar när hyrorna höjs.
Foto: Jenny Knutsson
Petra Öhrn och Therese Rehn hoppas ha råd att bo kvar i Skarpan även efter renoveringarna.

Det har pratats om de kommande renoveringarna på Konstruktörsgatan i stadsdelen Vidingsjö i många år. Men det var först i höstas som de närmare 300 hyresgästerna fick besked om att det faktiskt är på gång. Hyresvärden Riksbyggen vill byta stammar, ventilation, elledningar med mera och samtidigt passa på att renovera badrum och kök. Dessutom finns planer på att bygga till en våning på trevåningshusen, för att på så sätt skapa ett antal nya lägenheter. I så fall måste man, enligt de regler som gäller numera, även installera hissar.

Husen är byggda på 1960-talet och förutom omtapetsering och målning har inte så mycket gjorts åt dem genom årens lopp. För en del hyresgäster är underhållet efterlängtat. Men det är inte den hyreshöjning som kan följa med åtgärderna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är klart att jag vill ha renoverat. Min lägenhet är väldigt sliten. Men hyran kommer bli någonstans mellan 9 000 och 10 000 kronor i månaden. Det är inte värt det, säger Therese Rehn, som har bott drygt 15 år i området.

I dag betalar hon cirka 7 000 kronor, inklusive garage och parkeringsplats. Tillsammans med sin granne Petra Öhrn kom hon till det möte som Hyresgästföreningen bjöd in till på torsdagskvällen, för att försöka räta ut några av alla de frågetecken som uppstått.

– Jag vill veta hur det ska bli. Om jag kommer att ha råd att bo kvar. Jag vill inte flytta, för jag trivs så bra i området, säger Therese Rehn.

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

– Det kommer ju i alla fall bli så att jag måste dra in på saker som jag helst inte vill dra in på för att klara det.

Både Therese och Petra är kritiska mot hyresvärden. Framför allt tycker de att de har fått för lite information och att processen går för snabbt.

Annons

Flera deltagare är också kritiska mot Hyresgästföreningen och anser att mötet hålls för sent. Minst ett tiotal hyresgäster har redan hunnit skicka in de intyg om godkännande som värden behöver för att kunna sätta i gång med arbetet.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

– Jag tycker att det är jättebra att ni är här nu. Men ni borde varit här i december. Jag tror att många har känt sig tvingade att skriva på, säger en hyresgäst.

Regionordförande Björn Johansson, en av Hyresgästföreningens företrädare på mötet, beklagar.

– Vi har varit för sena i starten, det är jag den första att erkänna, säger han och försäkrar att medlemmarna kommer få den hjälp de önskar och behöver i den fortsatta processen.

Ylva Bohlin Lövgren, förhandlare på Hyresgästföreningen, håller också med om att föreningen borde varit snabbare med att informera hyresgästerna och ge dem möjlighet att delge sina åsikter.

– Anledningen till att det inte blivit så var att Riksbyggen ville ha i gång arbetet så snabbt. Vi hann inte, säger hon.

Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec informerade om vilka rättigheter hyresgästerna har, och hur de ska agera om de är missnöjda. Han uppmanar dem som inte vill ha renoverat, eller tycker att hyreshöjningen blir för stor, att inte underteckna intygen som värden skickar ut. Eller att noga specificera vilka åtgärder man godkänner och vilka man inte vill ha. Riksbyggen måste då ansöka om tillstånd hos hyresnämnden för att ändå få genomföra renovering i varje enskilt fall. När det gäller eventuella hissar behövs godkännande från minst hälften av hyresgästerna i varje hus som berörs.

Annons

Uppgifterna som hyresgästerna har fått om sina nya hyror är resultatet av en förhandling mellan Riksbyggen och Hyresgästföreningen. Höjningarna på mellan 34 och 55 procent är fortfarande preliminära och nivåerna bygger på de åtgärder som Riksbyggen har presenterat i nuläget.

Hyresgästföreningen kommer att genomföra en enkät bland de boende, för att få en bättre bild av hur de vill ha det. Zeljko Kranjec är tveksam till om arbetena verkligen kan komma i gång 1 april som det är tänkt. Han gör bedömningen att det kan ta minst ett år innan i första hand hyresnämnden, och eventuellt också hovrätten dit man kan överklaga hyresnämndens beslut, har tagit ställning i ärendena.

Therese Rehn och Petra Öhrn får fortsätta vänta på besked om hur det ska bli med renovering och hyror.

– Det går så mycket rykten i området, så det är skönt att i alla fall få lite förstahandsinformation, säger Petra Öhrn.

Hem & Hyra har under dagen försökt få en kommentar från Riksbyggens marknadsområdeschef Anders G Jacobson, dock utan att lyckas.

Läs också Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Mitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu Ny värd satsar på mindre orter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.