Annons

Stor torka på motioner till allmännyttans kongress

Nyheter I maj samlas politiker från landets alla hörn för att avgöra Sabos framtid. Men det finns inte mycket att diskutera. Bara tre motioner har inkommit.

Vartannat år samlas 75 politiska ombud från Sabo – de kommunala bostadsbolagens organisation – för sin stora kongress.

Under dagarna tre ska deltagarna i mitten av maj diskutera hur bostadsmarknaden kan förbättras och hur allmännyttans framtid ser ut. Särskilt inbjudna gäster är i år bland annat bostadsminister Stefan Attefall (KD) samt Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Och likt de senaste omgångarna finns det gott om tid att mellan studiebesök, föreläsningar och middagar ta ställning till respektive motion.

Blott tre förslag har nämligen lämnats in:

  • Det första gäller svenska näringslivets benägenhet att vilja vara ”bäst i klassen” – och gå längre än vad EU-lagstiftningen kräver vid införandet av nya regler.
  • Det andra handlar om att Sabo måste bli bättre på att driva på och tolka lagstiftningen så att de allmännyttiga bostadsbolagen kan prestera maximalt.
  • Slutligen ska Sabo ta ställning till olika lösningar som förenklar nyproduktion med särskilda krav på miljö-, och energieffektivitet.

Enligt branschtidningen Bofast är en förklaring till det sparsmakade antalet motioner att Sabo sedan mitten av 2000-talet haft en uttalad strävan efter samförstånd, för att kunna lägga tiden på att verka för bolagens bästa i stället för politiskt käbbel.

Annons

En annan förklaring är att de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm för sex år sedan lämnade organisationen i protest – och att ett ständigt trätoämne angående ombildningar till bostadsrätter i innerstaden därmed lämnade agendan.

38 av de 75 ombuden representerar något av de rödgröna partierna, medan 33 företräder företräder allianspartierna. Enligt Sabos ordförande, Leif Jakobsson (S), spelar dock inte partitillhörighet så stor roll när det kommer till kritan.

– I grunden är vi en intresseorganisation för de kommunala bostadsbolagen, och även om vi som sitter i styrelsen kan ha olika politiska hemvister har man ungefär samma världsbild och har med enighet kunnat ta ställning till olika förslag.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

För att i alla fall få lite fart på åsiktsutbytet har arrangörerna i år beslutat att lägga till en särskild programpunkt kallad ”allmänpolitisk debatt”.

Annons

– Det låga antalet motioner är förhoppningsvis ett uttryck för bättre dialog. Men om organisationen ska utvecklas behövs input från våra medlemmar. Därför tänkte jag själv under denna punkt försöka tända en och annan brasa.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Fakta: Läs på om motionerna

Läs motionen Gold plating här.
Läs motionen En aktiv allmännytta i samhällsutvecklingen här.
Läs motionen Allmännyttans ansvar för energiomställningen här.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.