Annons

Gamlestaden: Stora likheter mellan nu och då

Göteborg Thomas Hjelt har skrivit om bostadskrisen i Gamlestaden i Göteborg under mellankrigstiden. ”Ibland var det väldigt likt det som händer idag” säger han.
Foto: Public domain
Segregation, bostadsbrist, hyreskamp och strider mellan privata och offentliga intressen. Gamlestadens historia speglar på många sätt samhällsutvecklingen i Göteborg och Sverige i stort under 1900-talet. Foto från 1928.

Arkeologen och journalisten Thomas Hjelt är en av författarna till den nyutkomna antologin ”Berättelser från Gamlestaden”.

I sitt kapitel ”Kris i bostadsfrågan” visar han att flera av dagens storstadsproblem såg likadana ut redan för 100 år sedan. Till exempel var  Göteborg Sveriges mest segregerade stad redan i början av 1900-talet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Thomas Hjelt.

– Under den här tiden var det väldigt tydligt att man uppförde arbetarstadsdelar i stadens utkant. De områden som fanns i centrum som var nedgångna och där det bodde fattiga revs för att ge plats åt affärer och företag, säger Thomas Hjelt.

Gamlestaden byggdes till stora delar för arbetare på SKF. Men när tjänstemännen på samma industri skulle få bostäder placerades dessa i en annan stadsdel, närbelägna Bagaregården. Olika samhällsgrupper hölls åtskilda.

Samtidigt rådde konstant bostadsbrist i Göteborg i mer än 70 år.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Det började redan i slutet av 1800-talet. Befolkningstillväxt och minskande behov av arbetskraft i jordbruket gjorde att fler och fler svenskar flyttade till stan. Visserligen byggdes det hus, men aldrig tillräckligt. Behovet av bostäder blev egentligen inte tillgodosett förrän på 1950-1960-talet, säger Thomas Hjelt.

Precis som nu rådde det oenighet om vem som bäst kunde lösa problemen, samhället eller marknaden. Under första världskriget stannade byggandet av helt och då införde regeringen en hyresreglering som begränsade hur höga hyror man kunde ta ut. Efter kriget krävde fastighetsägarna att regleringen skulle tas bort, vilket också gjordes.

Annons

– Men vad jag förstått så löste det inga problem. Byggandet steg visserligen litegrann, men samtidigt höjdes hyrorna så mycket att många inte hade råd att betala, säger Thomas Hjelt.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Fastighetsägarna motarbetade också länge att Göteborgs kommun skulle börja bygga egna bostäder. Men på 1920-talet byggde kommunen så kallade mönsterbostäder, som höll mycket god standard.

Eftersom mönsterbostäderna var dyra att bygga och inte alls fyllde hela behovet uppfördes även nödbostäder, enkla baracker utan rinnande vatten där hyresgästerna bodde i ett enda rum med vedspis. Hit hänvisades de allra fattigaste. Det går att dra paralleller till dagens diskussion om modulbostäder.

– Gamlestaden fick flest nödbostäder av alla stadsdelar. De var tänkta att vara tillfälliga, och egentligen tyckte man inte att de var så bra ens när de byggdes. Men de blev ändå kvar många år, vissa ända fram till 1960-talet, säger Thomas Hjelt.

Nästa strategi blev ”barnrikehusen” för barnrika familjer med låga inkomster. Även sådana byggdes i Gamlestaden.

– Eftersom de inriktade sig på vissa kategorier av människor och bara byggdes i vissa områden fungerade de också segregerande, även om det kanske inte var tänkt så, säger Thomas Hjelt.

Annons

Segregationen har bestått till 2010-talet, med lägre inkomster, högre arbetslöshet och högre andel invandrare i Gamlestaden än snittet i Göteborg. Stadsdelen har länge förknippats med brottslighet och haft dåligt rykte. Sedan ett par år tillbaka pågår dock stora byggprojekt i området och nu har diskussionen snarare börjat handla om farhågor för gentrifiering, det vill säga att svaga grupper trycks bort när priser och hyresnivåer stiger.

Thomas Hjelt tycker att man kan känna igen många av diskussionerna från mellankrigstiden i dagens debatt.

– Ibland är det väldigt likt. Även om situationen förstås inte är exakt likadan idag, så får man ibland känslan av att de som bestämmer inte har brytt sig om att kolla förhistorian.

 

Fakta: Gamlestaden

Ligger i nordöstra Göteborg, på platsen där staden Nya Lödöse låg mellan 1473 och 1624.

Stadsdelen växte fram som arbetarkvarter runt SKF och Gamlestadens Fabriker i början av 1900-talet.

Bebyggelsen präglas av landshövdingehus, typiska för gamla arbetarstadsdelar i Göteborg.

Idag är stadsdelen en korsväg mellan Angered, Bergjön/Kortedala och centrum.

Gamlestadstorget är en knutpunkt för kollektivtrafiken med buss, spårvagn och pendeltågsstation.

En stor mängd byggprojekt pågår i området. Bland annat  planeras 1 600 nya bostäder, resecentrum, hotell, köpcentrum och kontor.

Fakta: Hyresgästföreningens vagga

Den första hyresgästföreningen i Göteborg bildades i Gamlestaden 1917, i samband med en konflikt om gaspriser mellan boende och hyresvärden SKF.

Snabbt växte antalet lokala föreningar i andra stadsdelar.

1923 gick åtta lokala föreningar i Göteborg samman och bildade Hyresgästernas Centralförsamling, det som idag är Region Västra Sverige. Kort därefter tog man initiativ till att bilda ett riksförbund.

Gamlestadens hyresgästförening blev så småningom Hyresgästföreningen Norra Göteborg. För närvarande finns ingen lokal hyresgästförening i Gamlestaden. Kvarteret där rörelsen började är idag bostadsrätter.

Läs också Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.