Annons

Stora säkerhetsbrister på landets lekplatser

Nyheter Hela 83 procent av lekplatserna i Konsumentverkets senaste kontroll hade allvarliga brister. Samtidigt har antalet barn som skadar sig på lekplatser ökat dramatiskt. – Det inträffar dödsolyckor då och då, säger Anna Strandberg som arbetar med säkerhetsfrågor på Konsumentverket.​
Konsumentverkets rapport om säkerheten på Sveriges lekplatser är dyster läsning för Sveriges alla småbarnsföräldrar.
Samtliga lekplatser i undersökningen hade säkerhetsbrister, 83 procent av dem så pass allvarliga att de krävde omedelbara åtgärder.
– Över hälften av berodde på bristande underhåll från fastighetsägarens sida, säger Anna Strandberg som arbetar med säkerhetsfrågor på Konsumentverket.
Det är fastighetsägaren som är ansvarig för säkerheten på lekplatsen. Minst en gång om året ska redskapen inspekteras och skulle det ske en olycka kan fastighetsägaren bli skadeståndsskyldig.
 
En hyresvärd kan inte bara ta bort ett farligt lekredskap i ett bostadsområde utan att ersätta det med ett nytt. Detta eftersom lekplatsen ingår i hyran.
Och när det gäller olyckor i bostadsområden är det oftast de minsta barnen i åldern 3 till 5 år som skadas.
– Det vanligaste är att barnen faller ner och skadar sig eftersom underlaget inte är mjukt nog. Vi har inte granskat det specifikt, men vi vet att det inträffar dödsolyckor då och då, säger Anna Strandberg.
Socialstyrelsen senaste siffror visar att drygt 19 000 barn varje år behöver akutsjukvård efter att ha skadats på lekplatser. En ökning med närmare 20 procent sedan den förra undersökningen från 2001 då motsvarande siffra var 16 000 barn.
– Vi vet inte riktigt vad ökningen beror på. Antalet barn har inte blivit fler och det beror inte heller på lekredskapen, säger Anna Strandberg som trots allt vill lugna alla oroliga föräldrar där ute.
– De flesta olyckorna sker ändå i hemmet, inte på lekplatsen, säger hon.
 
 

Annons
Annons
Fakta: Hon tar kamp mot värden

Fakta: Konsumentverkets rapportKonsumentverket undersökte i somras 29 lekplatser i fem kommuner, Borås, Hammarö, Karlskrona, Stockholm och Östersund.De vanligaste bristerna var felaktigt fallunderlag, samt eftersatt underhåll.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Kattoaletten blev en ny picknickplats I Landskrona tar hyresgästerna leken på allvar Mötesplats för generationer invigd i Färgelanda I Sagoparken möts hyresgäster och villaägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.