HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I Landskrona tar hyresgästerna leken på allvar

Landskrona Majoriteten av de barn som bor i hyresrätt måste gå ut på en gård för att leka av sig. I Landskronakollektivet Yxan finns lekplatsen inomhus.
Foto: Gry Ellebjerg
Äventyrsrummet är barnens favorit i källaren. Bakre raden: Lucas Gren, Hugo Nilsson Roslund och Moa Gren. Främre raden: Marley Kroon, Filippa Nilsson Roslund och Vilja Sandell.

Vid ett första ögonkast ser källaren tråkig ut. Det är en lång, vitmålad, kal korridor med angränsande dörrar. Det finns inga ledtrådar om vad som finns bakom dörrarna. Det blir först intressant när de öppnas.

Vad sägs om ett hemmaspa med dusch, bastu och badkar? Eller ett gym och ett hobbyrum för enklare snickeriarbeten, målning och pyssel. Eller dörren som leder in mot röda rummet med stora soffor där man kan se film, spela spel, hänga och fika. Barnens favorit är dörren in till äventyrsrummet, men mer om det om en stund.

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp
Enligt Filippa Nilsson Roslund kan konsten att hänga upp och ned en stund ge nya perspektiv på tillvaron.

Kollektivet Yxan startade 1983 och ägs av det kommunala bostadsbolaget i Landskrona. Enligt de boende är trivseln hög. Det är en låg omsättning på hyresgäster och folk har en tendens att flytta tillbaka. Det finns vuxna som bott här som barn och som flyttar hit igen med sina egna barn. Eller så hittar man kärleken i en granne som Jenny Roslund gjorde.Han bodde på tredje våningen och hon på första. Förra sommaren tog de en promenad tillsammans. Den promenaden blev flera och idag bor de ihop.
Jenny Roslund har bott här i åtta år. Det är hon som tillsammans med några grannar är hjärnan bakom uppfräschningen av källarutrymmena.

Johan Gren har bott i huset i sex år och går gärna ner och tränar när han har tid. Det blir dock inte så ofta som han önskat.

Ända sedan kollektivets start har källaren haft olika aktivitetsrum men innehållet i rummen har ändrats. Äventyrsrummet har en gång varit gym. Hit kommer dagligen ett halvt dussin barn för att leka. Tidigare var det ett vanligt lekrum men nu har det hårda ojämna golvet ersatts med en mjuk lekvänlig matta. Alla leksaker har tagits bort. Istället finns här gungor, en klättervägg och en ritvägg. Väggarna är pyntade med olika färgglada motiv.

På ena väggen kan barnen rita hur mycket de vill. Längst fram Lucas Gren, Filippa Nilsson Roslund och Hugo Nilsson Roslund.

Just den här kvällen fylls äventyrsrummet med bus. Lucas Gren och Hugo Nilsson Roslund springer runt innan de brottar ner varandra på golvet. När Jenny Roslund blev sambo fick hon mycket saker över. Då samlade hon ihop det som inte användes längre och lade ner det i hobbyrummet, så att alla kunde använda det.

– Vi hjälps åt. Det här måste vara så nära hus du kan komma utan att äga ett hus, säger Jenny Roslund.
– Du har mycket utrymme. Här finns 20 lägenheter. Du kan välja när du vill stänga din dörr och när du vill umgås. Det fina är att det är så lätt att umgås. Det är bara att gå ut i trappen eller i trädgården.

I röda rummet har barnen haft övernattningar men det är också vanligt att vuxna och barn spelar spel ihop. Från vänster: Hugo Nilsson Roslund, Lucas Gren, Hans Gren, Jenny Roslund och Filippa Nilsson Roslund.

Tidigare har Filippa Nilsson Roslund bott i hus och i vanlig lägenhet men kollektivet tycker hon slår allt. Hon berättar om natten hon sov med bästisarna i röda rummet. De spelade spel, kollade på mobilerna och pratade. Och nej, de berättade inga spökhistorier. Det är ju ändå en källare! De var så uppspelta att de inte somnade förrän halv två på natten.

– Jag älskar att bo här. Jag vill aldrig flytta härifrån. Det jag tycker är bra är att alla känner varandra. Det är jättemysigt. Om vi inte har något mjöl hemma till exempel kan vi bara ringa på hos en granne och låna. Fast folk kommer mest till oss för vi har allting.

Läs ocksåFler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage
Läs också Asta, 83, kastade sig ut på 4000 meters höjd Han hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades ner Spottande hyresgäst blir av med lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.