Större otrygghet i utsatta områden
Oron för att bli utsatt för brott ökar i takt med att antalet resurssvaga hushåll stiger och är nästan två och en halv gånger högre i ett socialt utsatt område med hyresrätter jämfört med den som bor i ett mer resursstarkt område.
– Segregationen skapar otrygghet. När det blir en koncentration av resurssvaga och sårbara grupper skapas en negativ gruppdynamik, säger Katarina Eriksson.
Rapporten visar också att ökad delaktighet i samhället ger ökad trygghet. Lågt valdeltagande och stor otrygghet går exempelvis hand i hand. Att få människor att känna sig delaktiga är därför ett sätt att öka tryggheten.
Bättre belysning och buskröjning är exempel på handfasta åtgärder. Liksom att i stadsplaneringen sträva efter områden med blandade boendeformer.
I jämförelse med exempelvis amerikanska storstäder är dock problemen med segregation i Sverige inte lika stora – ännu.
I jämförelse med exempelvis amerikanska storstäder är dock problemen med segregation i Sverige inte lika stora – ännu.
– Det finns en risk att vissa områden i Sverige når en kritisk segregationsnivå och då kan det vara väldigt svårt att vända utvecklingen, säger Katarina Eriksson.
Annons
Annons
Fakta:
Grönt ljus för äldreutredning
Här känner vi oss otryggast:
Stockholm: Rågsved, Skärholmen,Rinkeby, Tensta, HusbyGöteborg:Bergsjön, Biskopsgården, Gunnared, LärjedalenMalmö: Hyllie, Fosie,Rosengård, Södra InnerstadenBotkyrka: Alby, Fittja, Hallunda/NorsborgSödertälje: Fornhöjden, Geneta, Hovsjö,RonnaHuddinge:Vårby Gård, Flemingsberg,Västra SkogåsGävle: BrynäsHalmstad: AndersbergLuleå: HertsönNacka: FisksätraTrollhättan: KronogårdenUppsala: GottsundaHaninge: JordbroVäxjö: ArabyNorrköping: KlockaretorpetLinköping: SkäggetorpJönköping: ÖxnehagaKristianstad: GamlegårdenLandskrona:Centrum/ÖsterSundsvall: SkönsbergBorås: Hässleholmen
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.