Annons

Strandad hyresförhandling berör 10 000 hyresgäster

Norrköping Hyresförhandlingen mellan Hyresbostäder i Norrköping och Hyresgästföreningen har strandat.

Efter att parterna träffats fyra gånger utan att kunna komma överens om hur mycket hyrorna ska få höjas nästa år ger man upp. Det blir nu i stället Hyresmarknadskommittén som får avgöra hur stor höjningen för bolagets närmare 10 000 lägenheter ska vara.

”Det är beklagligt att vi inte kan lösa detta själva. Men när Hyresgästföreningen envisas med att inte acceptera ägarens uttag av vinst och då vi inte kan påverka det – det är ju ägarens ansvar och rättighet – hade vi inget val”, skriver Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han menar också att underhållet riskerar att drabbas om bolaget inte får täckning för sina ökade kostnader.

Hyresbostäder hade begärt att få höja hyrorna med 2,88 procent, vilket motsvarar 144 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

Enligt pressmeddelandet har Hyresgästföreningen sagt sig kunna gå med på en höjning med 0,59 procent.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Benny Andersson, Hyresgästföreningens förhandlare, bekräftar att den stora stötestenen är de pengar som förs över från bolaget till ägaren Norrköping kommun. Det vill säga samma fråga som präglat förhandlingarna parterna emellan de senaste åren.

– Vi tycker att ägaren ska hålla fingrarna borta när det finns sådana underhållsbehov som det gör i bolaget, säger Benny Andersson.

Kommunen motiverar vinstuttaget, som nästa år ska vara 15 miljoner kronor enligt budgeten, med att pengarna ska användas bland annat till bostadssociala ändamål, vilket lagen ger visst utrymme för.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

Norrköpings kommun skriver i sin budget att pengarna ska användas till exempelvis en ny sporthall i Åby, tillgänglighetsanpassningar i lägenheter och för att ersätta socialnämndens kostnader för förstörda lägenheter.

Annons

Hyresgästföreningen är också kritisk mot att bolagets kostnader för central administration och marknadsföring ökar 2013.

– Vi har bland annat synpunkter på stödet till stora idrottsföreningar som IFK Norrköping och Dolphins och till Visualiseringscentret, säger Benny Andersson.

Strandningen medför att det inte blir någon hyreshöjning 1 januari, vilket Hyresbostäder begärt. Det är oklart när Hyresmarknadskommittén tar upp ärendet och bolaget räknar med att en höjning kan träda i kraft tidigast i februari.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.
Parterna måste acceptera kommitténs beslut.

Läs också Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.