Annons

Strandat om hyrorna i Uppsala

Uppsala Förhandlingarna om Uppsalahems nya hyror har avbrutits. Hyresmarknadskommittén får nu ta över. Både Hyresgästföreningen och Uppsalahem beklagar misslyckandet med att få till en uppgörelse i lokala förhandlingar.
Foto: Monika Steczkó
Uppsalahem ville inte gå under tre procent och Hyresgästföreningen kunde inte sträcka sig längre än till 1,55.

Redan när Uppsalahem presenterade sitt utgångsbud på 3,5 procents höjning för de cirka 16 000 bostäderna stod det klart att det skulle bli ovanligt kärva förhandlingar.

Hyresgästföreningens förhandlare kallade budet för ett orealistiskt krav på en rekordhög höjning och framhöll Uppsalahem goda ekonomi.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Nu står det också klart att det inte blir en uppgörelse den vanliga förhandlingsvägen. Uppsalahem var efter ett antal förhandlingstillfällen beredd att gå med på 3 procent. Hyresgästföreningen svarade då med att lägga ett motbud på 1,55 procent.

– En nivå som skulle innebära att bolaget får full täckning för sina ökade kostnader, bland annat i form av högre taxor för el och vatten, säger Vera Mraz, verksamhetschef på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

I det läget valde Uppsalahem att lämna förhandlingsbordet, vilket meddelades i ett mejl.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

–  Det är beklagligt att vi hamnat i den här situationen. Men vi tycker inte att Hyresgästföreningen svarat upp mot de behov vi har framöver, säger Benny Enholm, Uppsalahems förvaltningschef, till Hem & Hyra.

Annons

– När det drog ut på tiden och vi inte kom någon vart valde vi att söka vägledning slash hjälp från Hyresmarknadskommittén. Det är det HMK finns till för, konstaterar han.

Enligt Hyresgästföreningen är Uppsalahems krav hela 75 procent högre än den genomsnittliga hyreshöjningen i regionen.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

– Mot bakgrund av att Uppsalahem har en avsevärt bättre ekonomi än det genomsnittliga bostadsbolaget är vi, utifrån vårt uppdrag, tvungna att ifrågasätta rimligheten i detta, säger Vera Mraz i pressmeddelandet.

Hon kallar företagets agerande för ”ytterst beklagligt”.

– Alla förhandlingsalternativ är inte uttömda. De bästa uppgörelserna träffas av parterna som känner de lokala förutsättningarna bäst. När frågan överlämnas till HMK förlorar parterna möjlighet att påverka utfallet.

Annons

Vera Mraz hoppas att Uppsalahem omprövar sitt beslut och återvänder till förhandingsbordet.

– Vi bör ömsesidigt värna den svenska modellen med lokalt förhandlade hyror. En överlämning till HMK bör bara ske som en sista utväg.

Uppsalahems slutbud hade för en normal trerumslägenhet inneburit en höjning med 350 kronor i månaden från och med halvårsskiftet.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén är den instans för tvistlösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren” Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.