Annons

Studenter brottas med bostadsbrist

Nyheter Snart drar vårterminen igång på landets högskolor. Studenterna har fortfarande svårt att hitta bostäder. Samtidigt har byggandet nästan helt stannat av.

Det här är den tiden på året då de stora studentstäderna invaderas av unga människor i jakt på ett tillfälligt hem. Men i vanlig ordning står bostadsbristen i vägen.

Den typen av bostäder som studenterna efterfrågar finns inte tillgängliga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–    Det är brist på mindre bostäder och det är framförallt hyresrätter som man är intresserad av. Det har blivit ett mer akut problem än tidigare, säger Ulrika Bensköld, Boverket.

Situationen är mest problematisk i de stora studentstäderna och framförallt i Stockholm. Där kan man få vänta i flera år på en bostad.

I 60 procent av kommuner med en högskola fanns det bara enstaka lediga lägenheter under större delen av 2012. Drygt hälften uppgav att det rådde brist, visar siffror från Boverket.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Samma undersökning visar att byggandet av nya studentbostäder mer eller mindre har upphört.

– Läget är fortsatt allvarligt och det råder ett omfattande underskott. Man kan behöva stå i kö i flera terminer, och i vissa fall hinner en student ta sin examen innan denne får ett studentboende, säger Erik Arroy, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Annons

Lund är en av de orter som tidigare har haft problem med att förse sina studenter med boenden. Men där har den värsta stormen blåst över om man ska tro Henrik Krantz, VD för AF Bostäder.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

–    För två år sedan hade vi en puckel. Men efterfrågan har mattats av något, säger han.

I dagsläget finns inte några lediga studentlägenheter hos bostadsbolaget. Henrik Krantz berättar att kötiden ligger på drygt två år. För ett rum i korridor får man vänta i ett år.

Man använder sig också av ett system där personer som har blivit antagna till universitet för första gången, och inte bor inom pendlingsavstånd, får gå före i kön.

Henrik Krantz tror också att det kommer färre studenter sedan Sveriges högskolor och universitet beslutade att utbildningen inte längre skulle vara kostnadsfri för utländska medborgare.

Regeringen har på senare tid, bland annat genom uttalanden från bostadsministerna statssekreterare Ulf Perbo, öppnat upp för att ”experimentera” med studentboenden.

Annons

Ett citat som fick ett stort genomslag var när Ulf Perbo ska ha sagt, ”det är ju ingen livskatastrof om studentrummen blir lite för trånga, om köken försvinner och det saknas gemensamt utrymme.”

Det retade upp studentorganisationerna.

– Vi vill att man ska göra en välövervägd översyn, men det får absolut inte ske på bekostnad för den trygghet och den plats för återhämtning som bostaden faktiskt är för studenten, sade Erik Pedersen, SFS, till Sveriges Radio.

Boverket ser för tillfället över huruvida det skulle vara möjligt att bygga studentboenden med lägre krav än de som ställs på andra boenden.

Den rapporten väntas vara klar till sommaren.

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.