Annons

Få studentbostäder klarar mål om rimliga hyror

Östergötland Många studentbostäder klarar inte målet med låga hyror. I Linköping har 53 procent av bostäderna hyror som ligger över normen på knappt 3 000 kronor i månaden. I Norrköping är det ännu fler, visar Hem & Hyras kartläggning.
Foto: Jenny Knutsson
Många studentbostäder i Linköping och Norrköping klarar inte målet med låga hyror.

Enligt Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) ska en rimlig hyra för en studentbostad ligga på en nivå som motsvarar max 35 procent av studiemedlet. Omräknat i pengar handlar det om en hyra som ligger på högst 2 921 kronor i månaden. Men en genomgång av studenthyrorna i Linköping och Norrköping visar att det är få som klarar den normen. Hos kommunägda Studentbostäder i Linköping med drygt 4 000 bostäder är det bara 47 procent som klarar målet.

– De som ligger under normen är våra korridorrum. Men man måste också tänka på att det är vanligt att dela på större bostäder. Då blir inte hyran per person så hög, säger Christoffer Gerking, förvaltningsspecialist på Studentbostäder.

Läs ocksåStudentkåren: "Hyrorna ligger okej"

Han tycker personligen att normen på 35 procent är rimlig, men att det viktigaste är att det finns ett brett utbud.

– Många som flyttar in i våra nybyggda lägenheter, där hyrorna är högst, har bott billigare tidigare och gör ett aktivt val. Men man ska inte tvingas att välja en sådan lägenhet för att man inte kan hitta något billigare.

I Norrköping är andelen dyrare bostäder ännu större. Kommunägda Studentbo hyr ut 872 bostäder och av dessa är det bara 26 procent som klarar studentkårernas hyresnorm. Enligt Lars Sandell, ansvarig på Studentbo, beror det på att studenterna i högre grad efterfrågar en bättre standard i stället för låga hyror.

Annons
Läs ocksåStudenter: Svårt hitta hem till rimligt pris

– Vi bryr oss inte om normen utan vi bryr oss om efterfrågan. Vi har sett att de billiga korridorsrummen har stått tomma medan vi har haft lång kö till lägenheter med eget kök och dusch och då har vi anpassat vårt utbud efter det, säger han.

Lars Sandell anser att det är fler av deras bostäder som uppfyller normen än vad Hem & Hyras undersökning visar. Enligt hans bedömning tjänar en student cirka 20 000 kronor på sommaren och det bör ingå i beräkningen. Man bör även räkna bort om el och bredband ingår, menar han.

– Ungefär hälften av våra bostäder klarar normen om man räknar om det på det sättet, säger han.

Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"

Orsaken till att studenthyrorna ligger högre i Norrköping än i Linköping beror enligt Sandell på skillnader i bostadsbestånden, där Linköping har en högre andel äldre bostäder som till exempel i Ryd.

Annons

– Vi har nog kommit längre i att modernisera våra studentbostäder och ersätta korridorsrum med lägenheter. Det som byggs nu i Linköping har vi redan byggt. Sedan bygger vi i innerstaden vilket är dyrare än i ytterområden, säger han.

De högsta hyrorna finns ofta i de nybyggda studentbostäderna, där en lägenhet med ett rum och kök kan kosta drygt 5 000 kronor i månaden. Det motsvarar ungefär halva studiemedlet.

– Jag skulle säga att där någonstans kring 5 000 kronor ligger smärtgränsen för vad man kan ta ut i hyra. Samtidigt är det de dyraste bostäderna som brukar bli uthyrda först, säger Lars Sandell.

Fakta: Så här mycket kostar det att bo

• Av Studentbostäders 4 346 lägenheter och rum uppfyller 2 062 hyresnormen, vilket motsvarar 47 procent.

• Hos Studentbo, som har 872 bostäder, uppfyller 223 normen. Det motsvarar 26 procent.

• I de jämförda hyrorna ingår oftast bredband, tv och hushållsel.

Källor: Studentbostäder och Studentbo.

Fakta: Så här gjorde vi undersökningen

• En student som heltidsstuderar och läser 60 högskolepoäng på ett år kan få sammanlagt 100 160 kronor i bidrag och lån från CSN. Det motsvarar 8 347 kronor i månaden.

• Det betyder att månadshyran, enligt normen på 35 procent, bör ligga på högst 2 921 kronor i månaden. Eftersom många studentbostäder har tiomånadershyra så har vi räknat om hyrorna på tolv månader.

Källor: CSN och SFS.

Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Så höjs studenthyrorna i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.