Annons

Studenter: Svårt hitta hem till rimligt pris

Östergötland Lägenheter som klarar normen om rimliga studenthyror är svåra att hitta. Det berättar flera av de studenter som Hem & Hyra har pratat med.

– Jag förstår inte varför man bygger bostäder som ingen student har råd med. Det är billigare att bo i en vanlig lägenhet än i en studentbostad, säger Karolina Berglund, som läser i Linköping.

– Det är många som jobbar extra för att få det att gå ihop. Jag tycker max 3 500 i månaden är rimligt för en bostad som är på 30 kvadrat, säger Lorena Persson, som studerar i Norrköping

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men att hitta en studentlägenhet med en månadshyra under 3 000 kronor är svårt, vittnar flera studenter om. Malin Grönroos började plugga på Linköpings universitet i höstas och upplever att många studentbostäder är dyra.

– Det är helt orimligt att ta ut över 5 000 kronor i hyra för en studentbostad. Som student har man begränsat med pengar och då borde hyrorna vara därefter, säger hon.

Annons

Alexander Carlström i Linköping valde att lämna sin korridorsbostad i Ryd efter att ha fått kontrakt på en av de nybyggda ettorna i torgkvarteret i Vallastaden.

Läs ocksåFå studentbostäder klarar mål om rimliga hyror

– Läget är väldigt bra, det är bara ett stenkast från universitetet och gymmet där jag tränar. Jag trivdes bra i korridorsboendet, men det är skönt att få något eget, säger han.

Hyran för den nya bostaden ligger dock långt över den nivå som studentkårerna anser är rimligt att betala. Ettan på cirka 20 kvadrat tillhör en av de dyrare studentbostäderna i Linköping.

– Jag betalar 5 600 kronor i månaden. Det känns ganska mycket, det hade inte gjort något om den var lägre.

Annons
Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"

Hur ser du på kostnaden?

– Det är mycket pengar, men det ingår el och värme i hyran och två månader går bort under sommaren. Jag har jobbat ihop en del pengar i sommar så jag hoppas det ska gå bra.

Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Så höjs studenthyrorna i Östergötland Studenterna får höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.