Annons

Studentkåren: ”Hyrorna ligger okej”

Östergötland Utbudet av studentlägenheter är viktigare än hyresnivån. Det anser Annika Samuelsson på studenternas hyresgästorganisation Kombo.
Foto: Jakob Kindesjö
Annika Samuelsson är fastighetsansvarig på studenternas hyresgästorganisation Kombo.

Kombo förhandlar hyran för fler än 5 000 studentbostäder i Östergötland. Annika Samuelsson är fastighetsansvarig hos Kårservice som driver Kombo. Hon säger att hon inte känner till hur SFS har kommit fram till normen på 35 procent men kallar den ”ambitiös”.

– Vi använder den inte, utan försöker i stället att göra en bedömning av vad som är rimligt i våra förhandlingar med bostadsbolagen, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ligger hyrorna på en rimlig nivå i dag?

– Jag tycker att hyrorna ligger okej. Om man frågar en enskild hyresgäst så vill de ju alltid få mer för mindre pengar. Det vill jag också ur det personliga perspektivet.

Annons

Högst hyra har nybyggda lägenheter. Exempelvis kostar en etta på 24 kvadratmeter på Vallavägen i Linköping 5 008 kronor utslaget på tolvmånadershyra.

Läs ocksåFå studentbostäder klarar mål om rimliga hyror

– Det är svårt att bygga nytt billigt och man kan tycka vad man vill om spektakulär arkitektur i expoområden och så vidare. Men jag tycker att det bidrar till variationen och är man ute efter en billigare lägenhet så finns det också i utbudet.

Enligt Annika Samuelsson är det vanligt att föräldrar hjälper sina barn med hyran eller köper en bostadsrätt åt dem. Men alla har inte den möjligheten.

Annons

– Å andra sidan så leder det till att det blir fler hyresrätter över till dem som inte kan köpa, så jag tycker det är jättebra.

Läs ocksåStudenter: Svårt hitta hem till rimligt pris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.