HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Svagt stöd för marknadshyror

Nyheter Bara en av tio medborgare vill ha fri hyressättning. Den nya utredningen med förslag på lagändringar får inte ens stöd av bostadsministern själv.

I veckan presenterade regeringstillsatta Hyresbostadsutredningen en rad förslag som skulle förändra hyresmarknaden i grunden.

Ett av utredningens långsiktiga mål är helt fri hyressättning – där nivån på hyran styrs av hur attraktivt boendet är.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

Men medborgarna i landet är inte lika pigga på idén.

En ny opinionsundersökning utförd av Sifo på Hyresgästföreningens begäran visar att förslaget endast har stöd av var tionde medborgare.  

76 procent anser att dagens system med kollektivt förhandlade hyror enligt bruksvärdesprincipen är att föredra. 

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Bara 11 procent skulle föredra så kallad marknadshyressättning, som bygger på en överenskommelse mellan en hyresvärd och en enskild hyresgäst.

Annons

– Den här undersökningen visar att det finns ett starkt stöd för kollektivt förhandlade hyror bland medborgarna. Det är särskilt glädjande att det inte bara är hyresgäster som står bakom dagens hyressättning, även en majoritet av de som bor i bostadsrätt och villa står bakom kollektivt förhandlade hyror, säger Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.  

Enligt Sifos undersökning befarar 64 procent av hyresgästerna även att hyresnivåerna sammantaget skulle höjas vid marknadshyressättning.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Även från Sabo, branschorganisationen för landets 300 allmännyttiga bostadsföretag, höjs kritiska röster.

Kurt Eliasson, vd för Sabo, menar att de kontroversiella förslagen avslöjar att utredaren inte gjort ett grundligt arbete. Bland annat föreslås att alla nyproduktionshyror ska sättas fria och indexregleras.

– En låsning till index skulle innebära ett lock på de ambitioner som finns bland seriösa bostadsföretag att leverera god service och hög kvalitet i förvaltning.

Ett av de främsta skälen till att det inte byggs mer i dag har i stället att göra med skenande byggpriser. 

Annons

Utredningens förslag går i motsatt riktning från det hyressättningssystem som med bred majoritet klubbades igenom i juni 2010 – och att genomföra det vore vårdslöst, menar Kurt Eliasson.

– Den vilar på en alldeles för lös grund. Det känns inte bra att en statlig utredare arbetar på detta sätt. Det här riskerar att gräva ner frågan om hyresrättens framtid i skyttegravarna.

Inte ens bostadsminister Stefan Attefall (KD) är särskilt pigg på att förverkliga förslagen från utredningen – som trots allt initierades av regeringen själva.

– Generellt kan man säga att regeringen inte har några ambitioner att införa renodlade marknadshyror. Vi kan inte kasta oss in i ett helt nytt system, det skulle skapa alldeles för stora sociala problem, säger han till TT.

Fakta: Förslag på lagändringar

1. Fokus på bostadens läge. Lagändring som gör att läget till stor del avgör hyran.

2. Större skillnad i hyra. Ändra lagtexten till att tillåta ”väsentligt” utrymme i hyresskillnader.

3. Fria nyhyror. Nyproduktionshyror ska sättas fritt och indexregleras – styras av den allmäna kostnadsutvecklingen.

4. Sänkning vid slarv. En tydlig hyressänkning vid eftersatt underhåll, efter till exempel åtgärdsföreläggande.

Läs också Största allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering Därför riskerar du kraftigt höjd hyra vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.