Svartklädd protest i Olskroken
På lördagsförmiddagen samlades närmare 90 personer på Olskrokstorget i Göteborg. Många var svartklädda och bar på svarta plakat: ”48 procent mer i hyra för kosmetisk renovering av två rum”, ”Jag förlorar 38 500 kronor per år. Tack Holger Blomstrand!”, ”Stambyte ja tack! Kosmetisk renovering nej!”, ”Jag får betala 47 200 kronor mer per år”, ”Nej till renovräkning”, ”Råd att leva, inte bara bo”.
Manifestationen arrangerades av Rädda Lintotten, ett nätverk av grannar i kvarteret Lintotten i Lunden. Här planerar hyresvärden Holger Blomstrand att höja hyrorna med upp till 48 procent efter renovering av deras hus, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om.
För hyresgästen Magnus Högdahl skulle det betyda 40 347 kronor mer per år. I dag betalar han 7 900 kronor i månaden för familjens etagetrea på Nobelgatan. Han berättar att det var ”drömlägenheten” när de flyttade in från grannkvarteret för snart tio år sedan. Nu tycker han att hyresvärdens attityd speglar en oroväckande samhällstrend.
– Det här verkar vara en framstöt för att chockhöja hyrorna i centrala Göteborg, och jaga ut folk i periferin, säger Magnus Högdahl.
Under lördagens manifestation var han en av flera berörda hyresgäster som höll tal på torget. Hyresgästföreningen var också på plats och uttalade sitt stöd, både lokalt och regionalt.
– Jag vill bara markera att vi står bakom det här uppropet mot hyreshöjningar på 48 procent. Det drar en renoveringsvåg över Sverige, sade Christina Abrahamsson, ledamot i regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
Minna Simpanen och Mauro Romero är grannar på Ernst Kristenssons gata och hade kommit till manifestationen tillsammans. Båda bor i varsin trea och är ensamstående med varsitt barn. De jobbar heltid, men tror inte att det kommer att räcka om hyran höjs med 48 procent.
– Jag hade inte klarat det ekonomiskt. Är man två så klarar man det. Men är man själv så … Jag måste leta efter annat i så fall. Det går inte, säger Minna som jobbar i en klädbutik.
Mauro berättar om mögel i badrummet som han uppmanades att själv ta bort med medel som hyresvärden gav honom. Inte heller han räknar med att klara den högre hyran, trots operatörsjobbet på SKF.
– Nej, inte i längden. Jag jobbar heltid, men man måste kunna leva också. Pengarna räcker inte, säger han.
Ett flertal av demonstranterna hade sökt sig till Olskrokstorget från andra stadsdelar för att stötta Lintottens invånare i deras protest. Lisbeth Pipping bor på Beväringsgatan i Kviberg, där hyresvärden Poseidon tillfälligt har pausat sina renoveringsplaner.
– Jag är här för att jag hoppas att vi också ska bli fler när vi ska slåss för Beväringsgatan. Där vill man stambyta och hyreshöja. Vi vill att alla ska kunna bo kvar. Och vi vill att man ska få välja nivå på renovering, noll hyreshöjning eller två andra steg, säger hon.
Även Maria Bergh hade kommit för att visa sitt stöd. Hon bor själv hos en privat hyresvärd vid Munkebäcks torg.
– Än har vi klarat oss. Men jag är orolig för hela det här tänket kring hyresrätter. Jag vill att man ska kunna bo kvar i sin lägenhet till en rimlig hyra.