HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen: ”Ska vi driva något behöver vi bevis”

Göteborg De nyrenoverade lägenheterna på Kommendörsgatan såg bra ut. Därför godkände Hyresgästföreningen att hyran höjdes med 50 procent. Bristerna har hittills varit okända.

De nya hyrorna på Kommendörsgatan 6 och 8 förhandlades fram när den omfattande renoveringen var klar för ett par år sedan.

– Då tittade vi på ett par lägenheter i huset. Där fanns inget att klaga på då. Det var helt ombyggda lägenheter som såg bra ut, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Läs ocksåMustafa i Majorna: "Renoveringen blev en katastrof"

Enligt honom var det därför rimligt att acceptera en hyreshöjning på 50 procent.

– Lägenheterna hade relativt sett låg hyra jämfört med andra i samma storlek före renoveringen. Det påverkar procentsatsen.

Annons

Däremot är Carl-Johan Bergström överraskad av uppgifterna om omfattande brister i det aktuella huset. Det är heller inget som Hyresgästföreningen har företrätt några medlemmar om.

Läs ocksåVärden: Kände inte till problemen

– Eventuellt måste vi titta på det. Men ska vi driva något behöver vi ha bevis. Och ska vi driva hela huset behöver fler hyresgäster komma fram.

Hyresgästföreningen kan agera på två sätt i sådana här fall. Antingen genom att begära omförhandling av hyran, om det går att visa på generella brister i huset som sänker värdet på en renovering.

Annons

Eller genom att i hyresnämnden kräva att hyresvärden åtgärdar brister i enskilda lägenheter. I sådana fall kan det också bli aktuellt med nedsatt hyra under tiden det tar att lösa problemen.

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.
Läs också Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.