Annons

Hyresgästföreningen: ”Ska vi driva något behöver vi bevis”

Göteborg De nyrenoverade lägenheterna på Kommendörsgatan såg bra ut. Därför godkände Hyresgästföreningen att hyran höjdes med 50 procent. Bristerna har hittills varit okända.

De nya hyrorna på Kommendörsgatan 6 och 8 förhandlades fram när den omfattande renoveringen var klar för ett par år sedan.

– Då tittade vi på ett par lägenheter i huset. Där fanns inget att klaga på då. Det var helt ombyggda lägenheter som såg bra ut, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt honom var det därför rimligt att acceptera en hyreshöjning på 50 procent.

– Lägenheterna hade relativt sett låg hyra jämfört med andra i samma storlek före renoveringen. Det påverkar procentsatsen.

Annons

Däremot är Carl-Johan Bergström överraskad av uppgifterna om omfattande brister i det aktuella huset. Det är heller inget som Hyresgästföreningen har företrätt några medlemmar om.

Läs ocksåMustafa i Majorna: "Renoveringen blev en katastrof"

– Eventuellt måste vi titta på det. Men ska vi driva något behöver vi ha bevis. Och ska vi driva hela huset behöver fler hyresgäster komma fram.

Hyresgästföreningen kan agera på två sätt i sådana här fall. Antingen genom att begära omförhandling av hyran, om det går att visa på generella brister i huset som sänker värdet på en renovering.

Annons

Eller genom att i hyresnämnden kräva att hyresvärden åtgärdar brister i enskilda lägenheter. I sådana fall kan det också bli aktuellt med nedsatt hyra under tiden det tar att lösa problemen.

Läs ocksåVärden: Kände inte till problemen
Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.