HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mustafa i Majorna: ”Renoveringen blev en katastrof”

Göteborg Totalrenoveringen höjde hyran med 50 procent. Flera år senare dras familjen Saadeddine fortfarande med en mängd byggrelaterade problem i lägenheten på Kommendörsgatan i Majorna.

– Kolla här. Den är helt lös.

Mustafa Saadeddine vickar på blandaren inne på toaletten. Den rör sig flera centimeter. Han går vidare till köket. Pekar på köksbänken som luckrats upp vid diskhon, fogen som släppt mellan köksskåp och vägg, det spruckna kökstaket där färgsjok plötsligt började ramla ner.

Läs ocksåVärden: Kände inte till problemen

Sovrummet är ojämnt tapetserat. Golvlisterna har lossnat på flera ställen i lägenheten. Kommoden i det andra badrummet är fuktskadad. Tätningslisten vid balkongdörren vittrar sönder. Ventilen i sonens rum saknas helt.

Listerna började lossna nästan direkt efter att Fatima och Mustafa Saadeddine flyttat in i den totalrenoverade fyran. Fortfarande är listerna ojämna i hörnen.

– Den ramlade ner. Det var några månader efter att renoveringen var klar. Han satt här och pluggade. Tjoff, så åkte den i golvet, säger Mustafa.

Hustrun Fatima minns fler brister, som familjen själva låtit åtgärda.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Ska vi driva något behöver vi bevis"

– Från första stund började vägguttagen lossna. Det är ju farligt, jag har barn, säger hon.

Annons

Familjen flyttade in i sin nyrenoverade lägenhet på Kommendörsgatan i Majorna sommaren 2017. Sedan dess har felen hopat sig. I Mustafas mobil finns filmer på hur de nya ventilerna visslar och tjuter när det blåser. Hur tapeterna i vardagsrummet bubblar sig i hörnen när det är varmt. Att diskhon var rostig och repig redan efter några månader.

I det nyrenoverade köket är bänkskivan redan fuktskadad, taket sprucket och skåpfogen har lossnat från väggen.

– Renoveringen blev en katastrof. Materialet och kvaliteten är dåliga. Massor av saker har gått sönder. Jag trodde det bara var hos mig. Men hos grannen är det likadant, säger Mustafa Saadeddine.

Samtidigt har hyran höjts. Före renoveringen bodde familjen i en fyra, för 8 300 kronor i månaden. Den gjordes om till en trea under ombyggnaden, och familjen erbjöds i stället en större fyra på 106 kvadrat i samma hus.

Taket i köket.

När hyreshöjningen trappats in fullt ut nästa år har de en månadshyra på 12 230 kronor. Därmed har hyran ökat med närmare 50 procent. Utöver det tillkommer den årliga hyreshöjningen.

– Vi är inte emot en höjning. Men inte 50 procent, för en skitrenovering. De har lurat folk. Min fru är undersköterska. Hela hennes lön går till hyran. Många har flyttat på grund av detta. Jag hade gärna gjort det också. Men jag har tre barn. De har skola och sina vänner här.

Läs ocksåProtester mot rejäl hyreshöjning vid renovering i Lunden

Mustafa Saadeddine säger att han har försökt få hyresvärden, Holger Blomstrand, att åtgärda bristerna, men att han inte har fått gehör för det. Hyresvärden hävdar å sin sida att de inte fått några rapporter, från någon hyresgäst, om fel i huset efter avslutad renovering.

Annons
Listen vid balkongdörren vittrar sönder.

Mustafa Saadeddine har heller inte valt att driva frågan via Hyresgästföreningen. Han är besviken på att Hyresgästföreningen gick med på en så rejäl hyreshöjning.

– De har sålt oss i en kohandel, säger han.

Kommoden i ena badrummet är fuktskadad.

Sedan saken uppmärksammats i media har Holger Blomstrand erbjudit sig att besiktiga familjen Saadeddines lägenhet. Mustafa har i dagsläget avböjt det. Han vill i stället ta ärendet till hyresnämnden.

LÄS MER:

Fakta: Renoveringen på Kommendörsgatan
  • Genomfördes på Kommendörsgatan 6 och 8 A–C i Majorna. Hyresnämnden godkände upplägget för renoveringen 2015. Den var klar 2017.
  • Omfattade totalt 56 lägenheter i ett sjuvåningshus byggt 1960. Huset ägs av Holger Blomstrand Byggnads AB.
  • Huset hade tidigare drabbats av återkommande läckage och fuktskador på grund av åldrade ledningar och tätskikt.
  • Renoveringen omfattade byte av vatten- och avloppsstammar samt ventilation. Hyresvärden satte också in nya kök och badrum, och ändrade planlösningen.
  • Syftet var att förlänga husets livslängd med ytterligare 50 år, enligt bolagets ansökan till hyresnämnden.
Fakta: Holger Blomstrand Byggnads AB

Familjeföretaget Holger Blomstrand Byggnads AB är en av Göteborgs större privata hyresvärdar. Bolaget har ungefär 1 400 lägenheter i staden.

Läs mer om några av Holger Blomstrands renoveringar:

Läs också Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.