Annons

Värden: Kände inte till problemen

Göteborg Hyresvärden Holger Blomstrand säger sig inte känna till några brister i det renoverade huset på Kommendörsgatan. Däremot bekräftar bolaget att hälften av de boende har flyttat.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Holger Blomstrands hus på Kommendörsgatan 6–8 i Majorna.

Familjen Saadeddine har upplevt en rad problem i sin nyrenoverade lägenhet på Kommendörsgatan i Majorna sedan de flyttade in för drygt två år sedan.

Men hyresvärden Holger Blomstrand uppger för Hem & Hyra att bolaget inte har fått några rapporter från någon hyresgäst i huset om problem efter avslutad renovering, inte heller från familjen Saadeddine.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi betraktar renoveringen som helt avslutad efter två år då fastighetsägaren har rättslig möjlighet att genomföra en garantibesiktning, för att på entreprenörens bekostnad åtgärda brister som inte visat sig. Eftersom inga kvarvarande brister var inrapporterade då fanns inget behov av att genomföra en garantibesiktning, skriver fastighetschef Lennart Voigt i ett mejl till Hem & Hyra.

Enligt hyresgästen Mustafa Saadeddine har renoveringen fått många att flytta från huset. Hyresvärdens egen statistik visar att drygt hälften av hushållen, 30 av 56, har lämnat adressen sedan dess.

Annons

Av dem har 18 flyttat till andra lägenheter inom Holger Blomstrands bestånd, enligt Lennart Voigt.

Läs ocksåMustafa i Majorna: "Renoveringen blev en katastrof"

– Det kan vara för att de trivdes bättre där. Det kan vara för att de ville ha annan storlek. Det kan vara för hyran blev högre. Det vet vi inte, men vi vet att de valde att bo kvar hos Holger Blomstrand Byggnads AB och att vi lyckades lösa deras bostadssituation på ett bättre sätt än att flytta tillbaka eller tvingas söka lyckan på bostadsmarknaden.

Elva hyresgäster flyttade tillbaka till sin gamla lägenhet efter upprustningen. 15 bytte lägenhet men bor kvar i huset. Av dem valde flertalet en större bostad, med högre hyra. Ytterligare tre bodde kvar ett tag, men har senare flyttat.

Annons

– Jag vill betona att man som hyresvärd inte har någon skyldighet att hjälpa till att hitta en annan lägenhet, men att vi har som policy att alltid försöka hjälpa till. Det i sin tur styrs av tillgång och efterfrågan, det gäller att det finns någon ledig lägenhet, skriver fastighetschefen till Hem & Hyra.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Ska vi driva något behöver vi bevis"

LÄS MER
Mustafa i Majorna: ”Renoveringen blev en katastrof”

Fakta: Holger Blomstrand Byggnads AB

Familjeföretaget Holger Blomstrand är en av Göteborgs större privata hyresvärdar. Bolaget har ungefär 1 400 lägenheter i staden.

Hem & Hyra har nyligen berättat om företagets planer på att renovera kvarteret Lintotten i Lunden. Upprustningen riskerar att medföra en rejäl hyreshöjning, vilket de boende protesterar mot. De befarar att många ska tvingas flytta.

Läs också Protester mot rejäl hyreshöjning vid renovering i Lunden Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.