Annons

Tidigare svartlistad värd får förtur för höghusbygge: “Kommunen borde skämmas”

Stenungsund Han har utsetts till en av Sveriges värsta värdar, varit svartlistad av Hem & Hyra och fått sina fastigheter tvångsförvaltade av Stenungsunds kommun – nu har samma kommun bestämt sig för att ge värden Bengt Stjärnered förtur på kommunal mark för att bygga ett höghus för hyresgäster.
Foto: Josephine Freje
"Värden verkar medvetet göra allt för att vi ska vantrivas och flytta", säger Inger Svanfeldt medan hon tittar ut från sin balkong - som snart kan ha bytt solnedgång mot utsikten av ett höghus.

Det är en disig dag då bilen kör upp på Bergsvägen i Stenungsund. Gatan tar abrupt slut i ett stort hål omringat av orangea varningsskyltar. En stor man med en liten hund kommer fram när han ser kameran. 

– Ska du skriva om Bäng-Bengt eller? 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det mindre smickrande tilltalsnamnet på hyresvärden Bengt Stjärnered används flitigt av de boende Hem & Hyra möter i grannskapet. En äldre dam med en kompostpåse håller upp dörren till Bergsvägen 7 och en svag lukt av avlopp sipprar ut från trapphuset. 

– Han är en av de sämsta hyresvärdarna i landet. Vi är bedrövade, arga och ledsna, säger damen och traskar iväg. 

Den första dörren som öppnas i trapphuset tillhör Inger Svanfeldt – hon ger två tummar ner på frågan om värden har bättrat sig. Det var nästan 10 år sedan han var svartlistad och fick sina fastigheter tvångsförvaltade. 

Läs ocksåHyreshus i Stenungsund ställs under tvångsförvaltning
Vatten med kiss och avföring har läckt ut i hela källaren, flera hyresgäster har fått slänga allt de hade i sina förråd.

– Bengt är tyvärr anledningen till att vi vill flytta härifrån, det här med planerna på ett höghus var droppen, säger Inger Svanfeldt och visar in till sin inglasade balkong som hon pyntat med växter och ljusslingor. 

– Om hans planer blir verklighet kommer vi ha ett dubbelt så högt hus precis utanför, som helt blockerar vår utsikt och solnedgången över Orust.

Inger Svanfeldt är inte ensam i sin kritik, nära 90 grannar och boende i området har skrivit på en protestlista mot höghusplanerna, som lämnats in till kommunen. 

Läs ocksåSkandalvärd i nytt blåsväder

Källaren full av kloakvatten

Förutom den förstörda utsikten skrev Inger Svanfeldt på protestlistan för att inte fler ska behöva ha Bengt Stjärnered som hyresvärd. För två veckor sedan kom en granne förbi och berättade att hela källaren var täckt av kloakvatten. 

– Allt i mitt förråd blev totalförstört, jag fick bära och slänga 15 lådor med böcker dränkta i kiss-och-bajs-vatten. Det har troligen inte gjorts stambyte här sedan huset byggdes på 60-talet, säger Inger Svanfeldt. 

Mest förbannad är hon över att värden inte hört av sig och meddelat att hennes förråd är översvämmat. 

– Inte ens ett sms har jag fått, istället fick vi ett brev om hur man använder en toalett, säger Inger Svanfeldt och muttrar medan hon tar fram lappen från hyresvärden. 

Värden har skickat en lapp till hyresgästerna, med bilder på vad en toalett används till.

På lappen finns bilder som förklarar hur kiss, bajs och toalettpapper ser ut och att man inte får spola ner exempelvis “tygstycken”. I stora bokstäver står det: “Att spola rätt är lätt”. 

– Han behandlar oss som idioter. När något går sönder eller det behövs underhåll håller han sig undan. När min köksfläkt var sönder klickade han bort mina samtal, jag fick hjälp först efter att Hyresgästföreningen varit på honom, säger Inger Svanfeldt. 

Gått in i folks lägenheter

I trapphuset bredvid träffar vi hyresgästen Ann-Sofie Nilsson, hon har bott på Bergsvägen i 19 år. Hon minns med ett leende tiden då fastigheten stod under kommunens tvångsförvaltning– då fungerade både service och underhåll enligt Ann-Sofie. 

Annons

– Det tog knappt ett halvår efter att Bengt fått tillbaka sina fastigheter innan problemen började igen. Sedan dess har vi haft ett rent helvete, eller ja ett smutsigt helvete. Det luktade ju skunk i trapphuset redan innan vattenläckan, säger Ann-Sofie Nilsson. 

Hon berättar att värden fortsatt sin ovana att gå in i hyresgästernas lägenheter och förråd utan lov, något som också bekräftas av flera boende som Hem & Hyra träffar. 

Ann-Sofie Nilsson är både ledsen och arg. ”Kommunen borde visa lite stake mot den här värden”.

– Kommunen borde skämmas om de godkänner de här planerna, säger Ann-Sofie Nilsson. 

Kommunen har godkänt förtur

Men kommunen har redan godkänt flera viktiga steg i processen mot värden Bengt Stjärnereds höghusplaner. Genom sina bolag Fejen Bostäder AB och moderbolaget Axxona AB har han bland annat fått förtur på en bit kommunal mark, som möjliggör bygget. Beslutet togs av kommunstyrelsen den 25 november 2019 – vid samma tidpunkt låg en stämningsansökan om då obetalda skulder hos moderbolaget Axxona AB hos Alingsås tingsrätt. Mellan åren 2016-2019 har Bengt Stjärnered och hans bolag stämts fyra gånger, då skulder ej betalats i tid.  

Det är tjänstemännen inom Stenungsunds kommun som ger politikerna underlaget för beslut. Men någon kontroll av vem kommunen gör affärer med har inte gjorts. 

– Vi har inget lagstöd för att kontrollera värden eller bolagen, det vi tittar på är om marken är lämplig att bygga på och alla ansökningar om planbesked behandlas lika oavsett vem som ansöker, säger ansvarig tjänsteman Daniel Jerling. 

Ansvarig politiker ovetande

Den politiker som varit huvudansvarig under processen är den snart pensionerade socialdemokraten Bo Pettersson, som var ordförande för kommunstyrelsen när beslutet om förtur på kommunal mark togs. 

Känner du till problemen som varit med den här hyresvärden? 

Bo Pettersson (s)

– Ja, jag vet att vi hade någon diskussion för nästan 10 år sedan om tvångsförvaltning… men om det är samma människor det handlar om, ja det har jag faktiskt ingen aning om. Bolag kan ju byta ägare, säger politikern Bo Pettersson. 

Det är samma ägare då som nu, Bengt Stjärnered, och hans hyresgäster har samma problem idag. Kände du till det? 

– Nej, något underlag om nutida problem har vi inte fått till oss. Det kan vara så att det här har fallit mellan stolarna, säger politikern Bo Pettersson. 

Hyresgästföreningen missade 

I början av 2021 kommer kommunfullmäktige fatta det avgörande beslutet om detaljplanen. Fram till den 25 september i år kunde organisationer, boende, företag och berörda myndigheter säga sitt och skicka in skrivelser – ett viktigt underlag för politikernas beslut. Men trots att kommunen skickade en förfrågan till Hyresgästföreningen har inget svar kommit in. 

– Vi missade att svara, jättesynd var det. Vi har gjort bort oss. Jag tror tåget har gått, säger Jan Rohlén som är styrelseledamot i Hyresgästföreningen för Södra Bohuslän. 

Vadå missade? 

Annons

– Ja, när vi får brev så brukar vi behandla dem på styrelsemötena. Men det har varit så mycket med verksamhetsplanen och corona så vi gick aldrig igenom posten. Vi såg brevet först när det var för sent, säger Jan Rohlén. 

Ni måste väl läsa er post oavsett? 

– Ja, jag håller med. Vi har inte skött det här bra och i backspegeln har vi inte hjälpt de boende på Bergsvägen så som vi borde. Förhoppningsvis har vi lärt oss en viktig läxa och ber om ursäkt. 

Vad hade ni skrivit till kommunen om ni hade kollat er post?

– Vi vet att den här hyresvärden inte sköter sig, det hade vi påtalat och dessutom samlat in information från de boende. Jag hade inte velat ha honom som hyresvärd, säger Jan Rohlén och tillägger att han nu ska prata med “sina vänner” i kommunstyrelsen, då han själv är fritidspolitiker för Stenungsundspartiet. 

Arga och besvikna hyresgäster 

När hyresgästerna på Bergsvägen får höra att Hyresgästföreningen inte svarat kommunen i tid blir de bestörta, de flesta är medlemmar sedan många år i föreningen. 

– Det var väl tur då att jag tog saken i egna händer, säger Ann-Sofie Nilsson som i tid lämnat in sina synpunkter och överklagat detaljplanen.

De flesta på Bergsvägen som Hem & Hyra pratar med berättar att de har fått hjälp av Hyresgästföreningen på nationell nivå. Men en av de boende nöjer sig inte med ursäkten från Hyresgästföreningen Södra Bohuslän.

Hyresgästen Dennis Brundin har fått nog. Han är förbannad på värden, Hyresgästföreningen och kommunen. ”Det känns som alla vänt oss ryggen”:

– Det ska ju fungera oavsett om vi kontaktar någon lokalt eller nationellt, vi kan ju inte gissa oss till hur Hyresgästföreningen är organiserad. Det känns som att alla har vänt oss ryggen, säger hyresgästen Dennis Brundin som jobbat flera år inom byggbranschen. 

– I slutändan  handlar det om vår säkerhet, det är ett rent fuskbygge vi bor i tack vare Bengt Stjänereds bristande underhåll. Jag har själv sett livsfarliga ledningar ligga helt öppet och rören läcker. Det är ren galenskap om politikerna låter den här värden bygga ett höghus, säger Dennis Brundin.

Innan Hem & Hyra lämnar den avloppsluktande fastigheten på Bergsvägen ropar Ann-Sofie Nilsson från trapphuset: 

– Skriv att kommunen måste visa lite stake mot den här värden! Annars kommer stackarna i höghuset drabbas lika illa som vi har gjort. 

* Hem & Hyra blev lovade en intervju med Bengt Stjärnered, men han backade från löftet när han fick se frågorna och kritiken från sina hyresgäster. I ett mejl skriver han: Vi ber att få återkomma när planen är klar.”

Läs också De bor hos en av Sveriges värsta värdar Skandalvärden förlorar igen - Lillemor om kampens pris: “Jag kommer aldrig förlåta dem” Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor
Länkar Så funkar organisationen hos Hyresgästföreningen Läs Hem & Hyra 2011 vid tvångsförvaltningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.