Annons

Sverige allt skräpigare!

Nyheter Tomburkar, glasspapper och gamla blöjor. Skräpet breder ut sig i landets bostadsområden och värst är det i höghusområden, visar Hem & Hyras undersökning.
Svenska folket slänger mer sopor än någonsin tidigare. Det som tidigare var att likna vid en papperstuss har i dag växt till ett regelrätt sopberg.
På 1940-talet slängde vi 20 kilo sopor per person och år. I dag har siffran ökat till 500 kilo, ett halvt ton om året. Och det märks ute i bostadsområdena. För även om det finns gott om soptunnor så är det inte tillräckligt.
 
Var fjärde hyresgäst i landets miljonprogramsområden tycker att det är skräpigt där de bor, visar Hem & Hyras undersökning som gjorts av företaget Skop bland 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen.
Värst är det i storstäderna och äldre personer tycker att det är skräpigare än yngre.
 
Hem & Hyra har talat med människor som jobbar ute i bostadsområden över hela Sverige (se några av kommentarerna här nedan). Det är förtroendevalda och anställda inom Hyresgästföreningen. Alla är de överens: det har blivit värre.
Det handlar om glasspapper, vinflaskor och blöjor. Men även om boende som helt enkelt slänger sina sopor från balkongen, utan en tanke på omgivningen.
Anna Östberg arbetar med miljöfrågor på Hyresgästföreningen. Hon menar att det är fastighetsägarens ansvar att se till så att det finns fungerande soprum och papperskorgar i bostadsområdet.
Men även de boende kan hjälpa till genom att tillsammans med den lokala Hyresgästföreningen informera grannarna om nedskräpningens konsekvenser, enligt Anna Östberg.
I Boxholm tog nyligen det kommunala bostadsbolaget till en drastisk åtgärd.
– Än så länge har ingen blivit uppsagd på grund av nedskräpning, säger Inger Gustavsson, fastighetsansvarig vid Boxholmshus.
Men nu blir det ändring. Den som skräpar ned i fortsättningen hotas med vräkning

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.