Sveriges grönaste tvättstuga
I maj togs den nya fristående tvättstugan på Campus i drift. Här får studenterna tvätta dygnet runt och i genomsnitt tvättas 800 tvättar i veckan i de nio tvättrummen.
Miljötänket finns i hela tvätthuset med rörelsevakter för lamporna, led-belysning i korridoren, och maskiner som är självdoserande för tvättmedel och vattenmängd och anslutna till både kallt och varmt vatten.
– Vi har försökt att tänka på det mesta när det gäller energi. Och tvättmedlet är så klart miljömärkt, säger Magnus Fransson, fastighetstekniker hos Hyresbostäder.
Dessutom pågår ett pilotprojekt i tvättstugan som gör att bolaget vågar påstå att den är Sveriges miljövänligaste. I stället för att värmen från torktumlare och torkskåp leds ut genom en ventil i väggen tas den tillvara.
– Vi började spåna kring att det är onödigt att släppa ut all den här varma luften. Den borde kunna gå att använda. Men det fanns inga färdiga aggregat som kunde klara värmen och fukten så vi fick bygga ihop ett eget. Det är lite speciella krav, inte minst så är det mycket ludd i den här luften, säger Magnus Fransson.
För tillfället jämförs värden från den gröna tvättstugan med en likvärdig ”vanlig” tvättstuga. Och hittills verkar analyserna lovande.
– Det går ju åt mindre el när vi kan förvärma luften. Och än så länge har allt snurrat på bra.
Från- och tilluftsventilation med återvinning, FTX-system, används på flera håll. Hyresbostäder har vidareutvecklat tekniken så att den kan användas för torktumlare och torkskåp, där luften har hög fuktighet, är het och även innehåller ludd.
En torktumlare drar upp till tre gånger så mycket el som en tvättmaskin och värmer upp luften kontinuerligt.
Genom att återanvända värmen kan luften förvärmas till 40 grader och sedan dra el upp till 70 grader i stället för att starta vid 20 grader.