Annons

Sverigeunik biogas värmer hyresgästerna i vinter

Östersund Östersundshems satsar allt mer på biogas och projektet har nu uppmärksammats av Stockholmspolitiker. Kobajset har nått riksdagens korridorer och en Jämtbonde fick nyligen finbesök.
Skitbra återvinning. De 140 korna tuggar i sig 7,5 ton foder varje dag, vilket blir till 15 kubik bajs och värme för både korumpor i ladugården och hyresgäster i Östersundshem.

För ett år sedan gick Östersundshem, Jämtkraft och Jämtlands biogasgårdar in i ett trepartssamarbete där Östersundshem köper överskottsel producerad av biogas. Samarbetet är det första i sitt slag i Sverige.

Östersundshem har ett stort elbehov och har på sista tiden satsat allt mer på hållbar energi. Man har exempelvis investerat i solpaneler på tak som bland annat driver elbilarna på bostadsområdet Remonthagen. Och utvinner alltså även energi av kobajs.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi köper sedan tidigare grön el, men satsningen på att köpa lokalt producerad biogasel fyller många syften, säger Karin Österberg, energi– och miljöansvarig på Östersundshem.

– Det är en teknik som kan ta tillvara energi från en befintlig resurs, och som dessutom har möjlighet att omvandla avfall från livsmedelsindustrin till energi. Utöver miljöfördelarna så ger initiativet också en extra intäkt till landsbygdsföretag i Jämtland, säger Karin.

Jämtlands Biogasgårdar består av nio lantbruk i Jämtland som tillsammans producerar fem GWh energi per år genom egen förädling av metangas från gödsel. Alla gårdarna, som varierar i storlek mellan 55 och 130 kor, har investerat i en egen biogasanläggning. Varje gård rötar all sin gödsel i anläggningen och får på så sätt metangas. Gasen används sedan till att producera el och värme.

Annons
Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

– Jag fick nys om det här spännande miljöinitiativet i våras, och insåg att vi kan ha nytta av det i våra fastigheter som elkund. Samarbetet som vi har ingått innebär att vi köper all överskottsel från Jämtlands Biogasgårdar. På så sätt kan vi gynna klimatsmart och lokalproducerad el. Det är fantastiskt, säger Daniel Kindberg, vd på Östersundshem.

Samarbetet är unikt och målet är att Jämtlands Biogasgårdar ska kunna fokusera på att utveckla tekniken och satsa på tillväxt.

– Vi tycker det känns viktigt att kunna vara delaktiga i ett lokalt miljöprojekt och vill gärna att tekniken ska utvecklas så att de kan börja producera mer el. Avtalet är formulerat så att ju mer el de producerar desto mer betalt får de, förklarar Daniel.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Målsättningen är att få köpa upp till 400 MWh per år, vilket kan jämföras med 100 MWh som är det totala elbehovet i de fyra punkthusen som byggs på Remonthagen. Det finns stor potential att öka elproduktionen och Mats Gustafsson, samordnare för Jämtlands Biogasgårdar, menar att man bland annat skulle kunna ta tillvara gödsel från andra gårdar, biprodukter från mejerier och avfall från slakterier och fiskodlingar.

– Med mejeri- och slakteriavfall kan man öka effekten ytterligare. Idag genererar till exempel Arla i Östersund och Jämtlandsgården stora mängder avfall som ofta får transporteras långa sträckor till användare. Men med den här metoden kan vi ta rätt på det lokalt, och omvandla det till energi, säger Mats.

Annons

Under förra veckan besökte Lise Nordin, riksdagsledamot och miljöpartiets energipolitiska talesperson, en av biogasgårdarna tillsammans med representanter från Jämtkraft och Östersundshem för att höra mer om samarbetet. Hon sa sig vara inspirerad av dagens besök.

– Biogas är en viktig pusselbit i omställningen till hundra procent förnybar energi. Det är inspirerande att se hur samverkan mellan länets bönder, Östersundshem och Jämtkraft ger klimatnytta, säger hon.

Läs också Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd” Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.