Annons

Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”

Nyheter Pensionären Eva Arfvidsson riskerar en värmekostnads-chock i vinter. Orsak: Putins anfallskrig mot Ukraina samtidigt som hennes hus värms med biogas. Hennes värd riskerar sexdubblat värmepris inom kort. ”Jag vet inte var jag ska ta pengarna ifrån, jag lagar bara mat varannan dag”.
Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder
Foto: André de Loisted
Vill inte ha värmetillägg. Eva Arfvidsson, hyresgäst hos Vellingebostäder, är oroad över ett värmetillägg på hyran. "Jag vet inte var jag ska ta dom pengarna ifrån", säger hon.

Pensionerade undersköterskan Eva Arfvidsson bor i området Trangränd i skånska Vellinge. Hon hyr en etta av kommunala Vellingebostäder på 42 kvadrat med en hyra på omkring 4300 kronor, bland de billigaste hyresrätterna som finns i Vellinge. Hennes pension är liten efter 30 år inom vården. Dessutom bodde hon 12 år i Spanien medan hennes man var lungsjuk vilket gör pensionen än lägre. Nu lever hon ensam tillsammans med hundarna Zambo och Ceasar. Hennes ekonomi är redan svag:

– För att spara pengar lagar jag bara mat varannan dag, varannan dag äter jag bara knäckebröd eller mjukmackor. Jag är noggrann med att inte använda för mycket hushållsel. Den har också blivit fasligt dyr.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kriget förklarar prischocken på gas

Och nu kan en ny ovälkommen utgift landa på hyresavin:

Kommunala Vellingebostäder och andra värdar värmer med biogas riskerar få höjda värmekostnader med flera hundra procent. Fram till årsskiftet har bolaget ett fast pris på biogas på 82 öre per kilowatt. Vid årsskiftet löper avtalet ut och det finns inga leverantörer som vill leverera till ett fast pris. I stället tvingas bolaget att handla upp till rörligt pris – som vissa dagar uppemot 4,90 kronor per kilowatt – alltså en sexdubbling av priset.

Läs ocksåNominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Orsaken stavas Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det kraftigt skenade priserna på gas, när Putin dragit åt kranarna som hämnd för sanktioner mot Ryssland. Även om Vellingebostäder värmer upp med biogas, som är miljövänligare än naturgas, så handlas gasen upp på samma börs och därför drivs även priset på biogas upp.

Och det här riskerar att påverka Eva och de andra hyresgästerna kraftigt.

Annons

”Vet inte var jag ska ta pengarna”

Hur högt det skulle bli är inte klart. Men Eva Arfvidsson blir orolig när hon får veta det här av Hem & Hyra. I och med att Vellingebostäder och Hyresgästföreningen nyss tecknat ett avtal om systematisk hyressättning kommer Evas hyra att höjas med sammanlagt 750 kronor under tre år – utöver den ordinarie hyreshöjningen. Därför ytterligare kostnader i samband med skenande gaspriser slå extra hårt mot henne.

– Jag vet inte var jag ska ta pengarna. Förutom hundarna så har jag inga särskilda intressen. När jag träffar barn och barnbarn är vi hemma hos dem eller ute i naturen. Det är många med mig i området som har det knapert och knappt klarar en hyreshöjning. Det måste bli något stopp på alla hyreshöjningar. Jag tycker det är vansinnigt.

Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst
Små marginaler. Eva Arfvidsson menar att det finns många hyresgäster i området, som liksom hon, lever med små ekonomiska marginaler.

Föreslår tillfälligt värmetillägg

Vellingebostäders samlade hyresintäkter för bostäder ligger på omkring 90 miljoner kronor. Förra året gick knappt 5,6 miljoner kronor av hyresintäkterna till uppvärmning med biogas. Det är en låg uppvärmningskostnad jämfört med många andra bostadsbolag som har fjärrvärme.

Men det är slut med sötebrödsdagarna nu. Med ett pris på 4,2 kronor per kilowattimme skulle kostnaden landa på knappt 33 miljoner. Alltså över en tredjedel av hyresintäkterna kommer att gå till uppvärmning. De flesta dagar har priset legat något lägre men i kronor och ören, men vid ett något lägre pris på biogas kommer kostnaden att skena.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

– Vi skulle behöva höja hyrorna med 30 procent för att kompensera för prishöjningen. Men jag tycker inte att det är seriöst att gå in med ett sådant krav i hyresförhandlingarna, säger Vellingebostäders vd Christer Tedestål.

I stället vill han se ett tillfälligt värmetillägg – som läggs utanför den ordinarie hyresförhandlingen. Om priset på biogas sjunker till normala nivåer ska tillägget tas bort.

Annons
Christer Tedestål, Vellingebostäder, vd
Vill fördela prischocken. Vellingebostäders vd Christer Tedestål vill att den kraftiga kostnadsökningen på biogas ska fördelas mellan värd- och hyresgäst. Han efterlyser också statlig hjälp.

I förra veckan gick energibolaget Eon ut med att man ämnar höja priserna på fjärrvärme för hyresvärdar i Malmö och Burlöv med hela 20 procent. Något som beskrivits som en chockhöjning som fått både värdar och Hyresgästföreningen att gå i taket.
Men det är alltså att i det närmaste betrakta som en spottstyver jämfört med det som kan vänta i de kommuner som värmer upp med biogas.

”Prischocken måste fördelas”

Om hela kostnaden skulle vältras över på hyresgästerna skulle den handla om 1500-2000 kronor i månaden för en trea som kostar 8000 kronor, enligt Vellingebostäders vd Christer Tedestål, men han menar att kostnadssmällen måste fördelas.

– Jag är fullt medveten av att många av våra hyresgäster har begränsad ekonomi. Vellingebostäder är ett välmående bolag. Vi delar inte ut någon vinst till vår ägare och vi kan gå med förlust något år utan att Vellingebostäder går i konkurs. Det är rimligt att dela på bördan mellan värd, hyresgäster och så vill jag att staten går in och hjälper till, precis som man gjort med elpriserna.

Kommunen är en av en handfull i Skåne och Halland som i huvudsak värmer upp sina bostäder med gas. En kombination av stigande elpriser och Putins anfallskrig mot Ukraina har gjort att gaspriserna rusat i höjden. Det problem som finns i Tyskland och stora delar av Europa finns alltså också i Sverige.

Fakta: Här är kommunerna där husen värms med gas

Kommunerna som värmer upp med gas och saknar fjärrvärme finns i Skåne och Halland. De är:

  • Båstad
  • Kävlinge
  • Laholm
  • Svedala
  • Vellinge.
    Källa: Thomas Folkesson/Nils Holgersson-undersökningen.
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.