Annons

Till Almedalen för att bilda allianser

Nyheter Hyresgästföreningen ska knyta allianser till höger och vänster under Almedalsveckan. - Målet är att komma hem med en välfylld adressbok, säger Sofia Stenfeldt.

Hyresgästföreningens tält på Cramérgatan i Almedalen på Gotland kommer att sticka ut. Det kommer att vara inrett för en ung person, med mattor på marken och tavlor på tältväggarna. I centrum ska det stå ett köksbord dukat med kaffe och kakor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

”Samtal kring köksbordet” blir en stående punkt på dagordningen.

-Varje dag mellan elva och tolv blir det samtal kring olika ämnen med koppling till bostäder. Vi har bokat in 18 personer från ungdomsorganisationer, byggföretag, fackförbund, regionala handelskammare och studentkårer. Vi vill diskutera med dem hur vi tillsammans kan hjälpas åt att lyfta bostadsfrågan, säger Sofia Stenfeldt, PR-samordnare på Hyresgästföreningen.

Annons

Hon betonar att det är många organisationer och företag som påverkas av den stora bristen på bostäder runt om i Sverige. Förhoppningen är att diskussionerna ska leda fram till nya samarbeten, som kan utvecklas under hösten.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

-Vi märker redan att det är många andra som börjat sätta bostadsfrågan i fokus. Det känns som att det är ett trendbrott på gång, säger Sofia Stenfeldt.

Hon nämner nya bostadsrapporter som under veckan kommit från såväl PR-jätten JKL och den fackliga paraplyorganisationen LO. I veckan presenterade också Hyresgästföreningen en rapport som gjorts i samarbete med branschorganisationen Svenskt Näringsliv: ”Hyresrättens betydelse för en dynamisk arbetsmarknad”.

Annons

Förutom de mer informella samtalen vid köksbordet kommer Hyresgästföreningen att ha traditionella öppna seminarier med paneler av experter. På tisdagen hålls till exempel seminariet ”Hyresrätten renoveras – vem bestämmer, vem betalar, vem bor kvar?” på Café Skafferiet. Förutom Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman, deltar moderaternas och socialdemokraternas bostadspolitiska personer, Sigtunahems vd och byggkoncernen NCC:s affärsutvecklingschef.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.