Tjejerna som vill få unga att skina
Samra, Amira, Munira och Abir tänkte först fixa något sportinriktat, fotboll eller basket. Men så kom de på att de har expertkunskap: De är unga och de är tjejer.
– Och vad vill unga tjejer lära sig mer om? Kroppen, självkänsla och självkärlek. Hur stoppar man mobbning och vad ska man tänka på när det gäller sociala medier och nätet? säger Samra.
Så de fixade ett sportlovsläger på Hyresgästföreningens kursgård Solgården, utanför Vänersborg för tolv tjejer i åldrarna 11-15 år. Rubriken var: Skina inifrån.
Kursledarna ville också ge sina yngre kompisar tips om hur man pluggar smart för att lyfta betygen och hur man gör skolarbetet roligare.
– Det finns en massa tips på hur man lär sig läxorna lättare. Vi tryckte också på att man ska äta bra och se till att sova och hinna med att träna, säger Samra.
Samra Yussuf, Amira Abdi, Munira Hussein och Abir Abdi gick själva en ledarskapskurs som Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg arrangerade. Då föddes tanken på att ordna ett läger på sportlovet.
För att fixa sportlovslägret fick de själva söka projektmedel från Hyresgästföreningen, med lite stöttning av kursansvarige Murat Solmaz. De gjorde en kursplan och presenterade sina idéer. De fick ja på sin ansökan om bidrag och då var det dags att förverkliga planerna. Läger i tre dagar för tolv tonåringar med föreläsningar.
– Det kändes viktigt att prata om självkärlek och rent praktiska saker som att äta rätt, sova och plugga, säger Minura. Ämnen som intresserade deltagarna och kändes viktiga för oss.
När Hem & Hyra är på besök är det rast och i väntan på lunch sitter tjejerna i grupper och kollar sina telefoner och messar hem. Flera av dem har aldrig sovit borta tidigare, så det finns mycket att berätta för familjerna där hemma.
De flesta av lägerdeltagarna bor på Badhusberget i Lysekil, men två kommer från Trollhättan. De kommer alla från områden som blivit kända för oroligheter och otrygghet. Själva tycker inte Samra, Amira, Munira och Abir att de känner sig otrygga. De trivs bra och oroar sig inte, men de tror också att man kan påverka känslan av trygghet genom att bygga säkerheten inifrån, känna större självtillit och självförtroende. Och de skulle gärna vilja hålla kurser för både killar och tjejer framöver.
– Fast vi tror att vårt läger för tjejer påverkar alla. Syskon ser upp till varandra. De här tjejerna kommer hem och berättar vad de lärt sig, säger Munira.
Vid utvärderingen av lägret fick ledarna bra betyg, men de säger själva att de nog skulle ha varit lite strängare och satt tydligare gränser.
– Där har vi lärt oss mycket till nästa läger, som kanske blir till jul, säger Samra.
Nu planerar de fyra nästa projekt. De har fått blodad tand och vill gärna arrangera fler läger, men först ska de fixa en festival i Lysekil i sommar. De jagar nu sponsorer, gör budget och lär sig allt om moms och vilka tillstånd som krävs.
– De här tjejerna kan göra precis vad de vill, säger Murat Solmaz. Hyresgästföreningen ger dem verktygen, resten fixar de själva.
•Tro inte på all information på Facebook, Instagram och Snapchat. Kolla vem har lämnat uppgifterna? Är det någon källa du kan lita på? Var kritisk.
•Är det verkligen sant? Verkar det för bra eller otroligt, låt bli att dela.
•Kan någon bli ledsen eller rädd om du delar på nätet? Ett felaktigt påstående kan spridas fort och skada.
•Men bra självkänsla kan du göra bort dig utan att det gör så mycket. Då vågar stå för den du är utan att vara perfekt.
•Du kan be om hjälp om det behövs. Du vågar misslyckas. Du törs prova nya saker. Du kan be om förlåtelse om du gör något fel och vågar säga till om någon sårar dig.
•Du accepterar att alla kanske inte gillar dig och känner att du har rätt att säga ja eller nej efter vad du tycker.
1. Gör en planering. Gör en minneskarta.
2. Hitta knep och associationer som stöd för minnet.
3. Hitta studiemiljön som passar dig bäst.