Annons

Solgården ger sol, bad och självförtroende

Vänersborg Lite läskigt att vara hemifrån och lite hemlängtan. Men framför allt kul, med mycket bad, sol och nya kompisar. Areej Alamer sammanfattar sin kollovecka på Solgården. Och självklart vill hon komma tillbaka nästa år.

Solen flödar över Hyresgästföreningens kursgård Solgården, precis som namnet säger. Vattnet i viken utanför är ljummet, som gjort för långa härliga bad. Och så har det varit för barnen från Trollhättan som fått chansen att tillbringa fem dagar på läger. Men det har inte bara handlat om sol och bad, utan om att stärka självförtroendet, lära sig föreningsliv och inte minst att ta hand som sig själv och sitt boende. De har både städat och bäddat. Så föräldrar som läser detta: Barnen kan både städa och bädda nu.

Hamiidiah Ahmed är på läger för första gången i sitt liv. Hon säger att det var lite nervöst innan hon åkte hit.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag var lite rädd först, men sedan tyckte jag det var kul.

Och nu har hon funnit vänner för livet. Hon kramar om Ghada Alamer och säger att de alltid kommer att vara vänner.

Det fanns plats för drygt 15 barn varje vecka och Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg erbjöd lägret tillsammans med bostadsbolagen.

Läs ocksåLetar barn till Solgårdens sommarkollo

– Det är erbjudande till barn som kanske inte kommit ut från sitt bostadsområde alls i sommar, om de inte kommit hit, säger Murat Solmaz, lokal verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen.

Annons

– Tyvärr har inte så många anmält sig som vi hoppats på. Men det är första året och vi får göra en utvärdering efter säsongen. Sedan ska det förhandlas hos de förtroendevalda hur vi gör nästa säsong.

Solgården är en perfekt anläggning för barnverksamhet. Och det skriver veckans besökare under på. De har kunnat spela fotboll, bada, spela spel och busa lite med ledarna. Men de har också suttit ner varje morgon och planerat sina dagar. De har lägerråd med ordförande, sekreterare och en dagordning där allt avhandlats. Lägren har haft grundregler som inte går att ändras på, men också spelregler där deltagarna själva satt sin prägel.

Läs ocksåFrån hyresgäst till ägare av Solgården

När Hem & Hyra är på plats kommer även representanter från bostadsbolaget Eidar på besök. Då har deltagarna gjort önskelistor till sin hyresvärd. Det handlar om förslag på hur bolaget kan göra boendet bättre för barn, men även för föräldrarna.

Här bubblar förslag på allt från melodifestival ute i områdena till speciellt hus för barn där de kan träffas, övernatta och mysa med kompisar. Fotbollsfantasten Musab Ali Ahmed erbjöd sig att bli ambassadör för sitt bostadsområde och föreslog att Eidar inrättar ett stipendium för att unga fotbollsspelare ska få chansen att komma till ett ungdomsläger i England.

– Får jag stipendiet på 30 000 kronor kommer jag att filma, berätta för andra ungdomar i Kronogården om lägret och se till att Eidar får reklam, säger han.

Representanterna från Eidar mottog tipsen med glädje och lovade att ha återkoppling med alla barnen, samla flera av deras idéer och ta tillvara den kraft och uppfinningsrikedom som de bjöd.

Annons

Murat Solmaz säger att lägret inte bara handlar om att få bada och sola, utan också att bygga självförtroende, att barnen vågar uttrycka sig och vågar ta plats.

– Genom att människor kommer till tals lär vi känna varandra, säger Murat Solmaz.

Han hoppas att Eidar ser till att Musab får komma till England, bli ambassadör och bli en fin förebild för sitt bostadsområde.

– Allt detta skulle de få för 30 000 kronor. Väl investerade pengar, om du frågar mig.

Läs också Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.