Annons

Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad”

Göteborg Bostadsrättsföreningen ville driva igenom en extrem hyreshöjning för sina hyresgäster. Men flera av dem vägrade acceptera att månadshyran skulle höjas med minst en tusenlapp. Nu tvingas värden backa.
Bostadsrättsföreningen krävde en hyreshöjning på upp till 28 procent. Men flera hyresgäster vägrade gå med på det.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det gamla stenhuset på en attraktiv adress i centrala Göteborg var tidigare ett hyreshus. För några år sedan ombildades det till bostadsrätter. Ett par hushåll valde att bo kvar som hyresgäster, med sina grannar som ny hyresvärd.

Men bostadsrättsföreningen tycker inte att hyresgästerna betalar tillräckligt mycket i hyra. I själva verket vill föreningen se en kraftig hyreshöjning, på upp till 28 procent.

Läs ocksåMonica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre""Det blev många sömnlösa nätter och jag började känna att jag inte längre var välkommen i mitt hus", berättar Monica. OBS! Bilden föreställer inte Monica.

Föreningen menar att hyrorna i deras hus ligger ”klart under” den nivå som gäller för jämförbara lägenheter i närheten. Bostadsrättsföreningen har försökt förhandla upp hyrorna, men valde tidigare i år att stranda när förhandlingen inte gav önskat resultat.

Krävde hyreshöjning på upp till 1 400 kronor per månad

I stället kom beskedet till hyresgästerna: en hyreshöjning på upp till 1 400 kronor i månaden.

Men flera hyresgäster vägrade acceptera en sådan höjning. I stället har de tagit hjälp av Hyresgästföreningen och gått till hyresnämnden för att pröva hyresvärdens krav.

Annons
Läs ocksåFöreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande"Joakim Nyström, Viyada Sungrung och Gunilla Forslund anser att Brf Odenpalatset medvetet försöker få dem att flytta.

Hyresgästerna framhåller att deras hyror tvärtom är höga jämfört med likvärdiga lägenheter med motsvarande standard. De hänvisar till fastighetsvärderingssystemet Bodok, som hyresmarknadens parter äger gemensamt. Där värderas bostadsrättsföreningens lägenheter inte lika högt som jämförelsehusen.

Rimlig höjning enligt hyresnämnden: cirka 300 kronor

Hyresnämnden väljer att gå på hyresgästernas linje. En skälig hyra hos bostadsrättsföreningen bör vara något lägre än i jämförelsehusen, och därför blir det inga hyreshöjningar på 28 procent.

I stället bedömer hyresnämnden att det är mer rimligt att höja hyrorna med 6 procent. För de protesterande hyresgästerna innebär det cirka 300 kronor mer i månaden, och inte en tusenlapp eller mer som det först var tal om.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

– En fantastisk skillnad, konstaterar en av hyresgästerna som Hem & Hyra talat med men som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Annons

LÄS MER: Hyr du av en bostadsrättsförening? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta”

Det här gäller för bostadsrättsföreningar som har hyresgäster i huset.

Fakta: Hem & Hyra granskar – tufft att vara hyresgäst i BRF

Ensam kvar. Hem & Hyra granskar situationen för hyresgäster i bostadsrättsföreningar.

Hem & Hyra har granskat situationen för hyresgäster som hyr av en bostadsrättsförening. Vi har kunnat visa att dessa hyresgäster löper nära fyra gånger så stor risk att tas till hyresnämnden för vräkning. De får också fyra gånger så ofta problem som gör att de måste vända sig till Hyresgästföreningen. Här kan du läsa hela granskningen Ensam kvar i BRF.

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.