Annons

Tommy, 77, fånge i lägenheten – fast i veckor då hissen renoveras

Stockholm Tommy Gärtner, 77 år, kommer att missa sina läkarbesök på Huddinge sjukhus. Han är rullstolsburen och när värden Einar Mattsson renoverar hissen blir han fast i lägenheten en hel månad. "Vi flyttade just tillbaka och trodde allt var färdigrenoverat. De missade att informera om hissen".
Foto: Linda Dahlin
"Jag hade gärna sett att vi fått hyran sänkt med 50 procent under tiden då vi är utan hiss.", säger Tommy Gärtner, som inte kommer ut från lägenheten under de veckor som hissen renoveras.

Tommy Gärtner är beroende av rullstol för att komma ut. Nu missar han den finaste tiden av våren. Fastigheten på Tulegatan i Vasastan som han bor i har genomgått en omfattande renovering, och i början av året flyttade han tillbaka till sin lägenhet efter att ha bott i en evakueringslägenhet i nästan ett år.

När han och hustrun hade installerat sig igen och packat upp allt så möttes de av en lapp vid hissen. Med ett besked som kom som en kalldusch: hissen skulle renoveras och kommer att vara avstängd en månad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det var hissfirman som satt upp lappen. Vi hade inte fått någon information av Einar Mattsson, som borde ha varit de första att informera oss. De borde ha vetat om hissplanerna innan vi flyttade tillbaka, säger Tommy Gärtner.

Paret bor på fjärde våningen och Tommy kommer inte att kunna lämna lägenheten mellan 17 maj och 11 juni, den beräknade perioden för hissrenoveringen.

Det är flera hyresgäster i huset som är äldre och rörelsehindrade.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

– Vi kommer att bli instängda, många är upprörda. Hur ska det gå om någon behöver ambulans, ska de bära personen i trapporna. Det blir även jobbigt för barnfamiljerna, säger Tommy Gärtner, som inte kan ta sig till sina läkarbesök på Huddinge sjukhus under perioden.

”Vi kommer att bli instängda, många i huset är upprörda”, säger Tommy Gärtner.

Nu har de med hjälp av Hyresgästföreningen Region Stockholm begärt nedsättning av hyran.

Hyresvärden har gått med på en hyresnedsättning med 5 procent, vilket är en rimlig nedsättning för en icke-fungerande hiss i vanliga fall. Tommy Gärtner tycker är för lite i det här fallet.

Läs ocksåAnn-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”Ann-Christin Hartelius

– Jag hade gärna sett att vi fått hyran sänkt med 50 procent under tiden då vi är utan hiss.

Annons

Sophie Sjöqvist, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, hjälpte paret Gärtner att få nedsatt hyra. Hon tycker att hyresvärden kunde ha tagit lite mer hänsyn till de särskilda omständigheterna. Hon menar att Einar Mattsson inte har gjort något juridiskt fel, men däremot ett moraliskt, enligt hennes åsikt.

– Hyresgästen kommer att sitta instängd i flera veckor. Det är dåligt av värden att inte ge honom en ordentlig kompensation. Tyvärr omfattas inte funktionsvarierade personers särskilda behov av hyreslagens regler, vilket kan få stora konsekvenser för enskilda individer, säger Sophie Sjöqvist.

Tommy och Maria Gärtner hade kunnat bo kvar i evakueringslägenheten permanent, men de tackade nej då den inte var likvärdigt planerad som deras ursprungliga lägenhet. En viktig aspekt då Tommy är beroende av ordentliga ytor för att ta kunna sig fram med rullstolen eller rollatorn.

– Vi borde ha fått erbjudande om att få bo kvar i evakueringslägenheten under hissrenoveringen. Det känns som att värden bara tänker på pengar, och ville få loss evakueringslägenheten så någon annan kunde hyra den, säger Tommy Gärtner.

När paret Gärtner hade flyttat tillbaka så möttes de av en lapp vid hissen med besked om att hissen skulle renoveras under en månad.

Mikael Palm, områdesförvaltare på Einar Mattsson, bekräftar att de har erbjudit paret att bo kvar i sin evakueringslägenhet permanent och säger att de även informerat om hiss och renovering i god tid vid flera tillfällen.

– De har tackat nej till erbjudandet. Tanken var att hissen skulle renoveras under rotningsarbetet i fastigheten, men tyvärr blev det så olyckligt under epidemin att de delar som skulle komma till hissen inte kunde levereras i tid och då fick de flytta fram hissrenoveringen, säger han.

Tommy Gärtner känner inte igen sig i att de blev informerade om hissrenoveringen innan de flyttade tillbaka.

– Vi flyttade tillbaka den 12 januari och då hade vi inte fått någon information. Det var först när vi fick se lappen vid hissen som vi fick reda på det. Einar Mattson informerade oss först den 19 februari om att hissen skulle renoveras, vi har papper på det.

Annons

Mikael Palm säger att de ville ta hänsyn till de hyresgäster som flyttade tillbaka från sina evakueringslägenheter så de kunde använda hissen vid flytten.

– Det är anledningen till att vi satt renoveringen senare, så alla kunde flytta med sina kartonger i en hiss som fungerade, säger han.

Hyresvärden kommer att erbjuda bärhjälp en gång i veckan, då de som inte kommer ut får hjälp att handla. Även de som inte orkar gå i trappan får sina kassar uppburna till dörren.

Tycker du att Einar Mattsson kompenserar hyresgästerna tillräckligt för att de blir utan hiss i en månad?

– Vi har erbjudit samtliga hyresgäster i fastigheten en hyresnedsättning med 5 procent under tiden som hissen renoveras. Jag tycker att vi ställer upp och stöttar, med bärhjälp av varor en gång i veckan till dem som inte kan gå i trappan. Vi ställer också ut stolar vid varje våningsplan så de äldre kan vila sig. Vi bryr oss om våra hyresgäster, säger Mikael Palm.

För Tommy Gärtner, som blir fast i lägenheten känns det inte riktigt så.

– Jag missar finaste årstiden utomhus, och får sitta här vid köksbordet och glo ut. Jag blir riktigt förbannad när jag tänker på det.

Läs också Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.