Annons

Tord märker sitt hem med osynligt dna

Hörby Hyresgästföreningen Skölden i Hörby vill öka tryggheten i sitt område. Tord Norberg, föreningens ordförande, penslar både högtryckstvätten och bordssilvret med osynligt dna.
Foto: Anna Hultberg

Vad är dna-märkning för något?
– Det är en typ av märkning som kan användas i brottsförebyggande syfte, men även vid brottsutredningar. Märkningen görs med ett syntetiskt framställt dna som penslas på värdesaker. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Tanken är att märkningen både skrämmer bort tjuvar och gör det lättare att hitta och spåra stöldgods eftersom varje märkning är unik.

Hur kommer det sig att LH Skölden vill slå ett slag för denna metod?
– I höstas fick vi nys om ett projekt i Staffanstorp där man satsade på just dna-märkning. Projektet var lyckat och stöld och inbrotten minskade. Vi beslutade oss då för att bjuda in till ett informationsmöte med boende, polis, försäkringsbolag och Hörbybostäder för att få fler att intressera sig för märkningen. En av Hyresgästföreningens uppgifter är att arbeta för en ökad trygghet bland de boende och denna högteknologiska pusselbit kan vara en del i det arbetet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vad har er satsning fått för genomslag?
– Vårt informationsmöte var lyckat. För att avskräcka tjuvarna får de som köper märk-dna klistermärken som kan sättas upp i trapphus och utanför lägenhetsdörrar. Vår förhoppning är att grannar kommer att inspireras av varandra och att satsningen därmed får ringar på vattnet.

Annons

Hur ser det ut i Hörby, har ni varit extra hårt drabbade av inbrott?
– Det här är en rent förebyggande åtgärd. Även om statistiken visar att antalet inbrott sjunker så visar andra siffror på att otryggheten i samhället ökar. Jag är övertygad om att vi tillsammans genom olika åtgärder kan öka tryggheten i våra bostadsområden.

Har du blivit bestulen någon gång?
– Vi har varit förskonade från inbrott i hemmet men jag har haft två bilinbrott. Tjuvarna fick inte med sig något av värde men känslan av maktlöshet när man blir utsatt är inte rolig. Tjuveri är något jag ogillar. Mina saker är mina saker. Jag delar gärna med mig men det ska vara på mina villkor.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Vad märker du i ditt eget hem?
– Jag märker bland annat elektronik, min högtryckstvätt, rörtången och våra cyklar. Men även min frus smycken som har ett emotionellt värde. Arvegodset är antagligen inte värt något. Men det är betydelsefullt för oss när det är spårbart i tiden.

Annons

 

Fakta: Märk-dna

Märkningen förekommer i dag på banker, värdedepåer, värdetransporter, butiker, lager, fordon eller på värdeföremål i hushåll. Vätskan består av syntetiskt dna eller dna från växtriket. Varje behållare innehåller en unik kod. Vätskan penslas eller duttas på objekt varpå den torkar och är extremt svår att ta bort. Ett märkningskit kostar runt 800 kronor och räcker till ca 30 mindre föremål. Källa: Polisen/SFF

Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.