Annons

Trendbrott: fler barn vräktes

Nyheter Efter flera års nedgång ökar antalet barn som vräks från sin bostad. "Ett tydligt trendbrott", säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. En tendens är att fler familjer med utländsk bakgrund vräks.
Foto: Eva Jacobsson/Patrick Ekstrand

Sedan 2008 finns en nollvision för vräkningar av barn i Sverige. Därför för Kronofogden statistik över hur många barn som berörs av avhysningar.

I stora drag har kurvorna gått åt rätt håll, barnvräkningarna har minskat kraftigt. Men det första halvåret i år berördes 231 av vräkning och det är en uppgång med 23 procent jämfört med samma period i fjol.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är svårt att analysera vad det beror på. Siffrorna är små och betydligt lägre än för några år sedan, men det är alltid negativt när det går åt fel håll, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Än är det inte säkert att detta är början på en uppåtgående trend, men en möjligt förklaring till ökningen kan vara att antalet familjer med utländsk bakgrund har ökat i Sverige.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

– Vi vi ser tendensen att fler familjer med utländsk bakgrund blir avhysta än tidigare. Det är en grupp som löper större risk eftersom de inte har samma ekonomiska förutsättningar, har svårare att få arbete och kanske inte vet hur allt fungerar här. Vi ser också kopplingar till segregation och utanförskap.

Annons

I förhållande till kommunens befolkningsmängd sticker Södertälje ut. Kommunen har legat jämförelsevis högt de senaste fem åren, men skillnaden är ännu större i år. Samtidigt har det inte vräkts några barn i exempelvis Botkyrka och Landskrona.

Kronofogden samverkar med kommuner och hyresvärdar för att stärka det vräkningsförebyggande arbetet. En avgörande faktor är att hyresvärden snabbt reagerar om en hyresinbetalning blir försenad, i stället för att låta skulderna växa, och att socialen agerar.

Läs ocksåKvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

– Då är det lättare att hitta lösningar än om man väntar tills vi är på väg att verkställa en vräkning. Då har man kort tid på sig att lösa situationen, säger Johan Krantz.

Enligt Socialstyrelsen har bara 23 procent av kommunerna aktuella rutiner för att förhindra att barnfamiljer blir vräkta, men det är inte självklart att det är där problemet ligger.

– I de flesta kommuner har det inte vräkts några barn på många år och då kanske man inte har rutiner för det. Förhoppningsvis finns rutinerna finns i de kommuner där de behövs. Men sedan hjälper det inte alltid. Om en familj har varit på tapeten flera gånger och man har lyckats hindra vräkning förut, så kanske man ändå når vägs ände till slut, säger Johan Krantz.

Annons

Av de 231 barnen vräktes 171 från sin permanenta bostad, 29 från en bostad där de bodde växelvis och 31 berördes genom att en umgängesförälder vräktes. Totalt handlade de om 124 avhysningsärenden i landet.

Här är de kommuner där fler än fem barn avhystes under januari till juni i år.

I 228 av Sveriges 290 kommuner berördes inga barn av vräkning under första halvåret 2018.

Läs också Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun Hyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphus Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.