Annons

Trög start för billigare hus

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Sabo:s kombohus skulle pressa priserna och få fart på byggandet. Men i region BohusÄlvsborg-Skaraborg är det få bolag som nappat. Det visar Hem & Hyras granskning.

Endast sju av 38 kommuner i region BohusÄlvsborg-Skaraborg har kombohus i dag. Det handlar om Alingsås, Borås, Herrljunga, Karlsborg, Sotenäs, Ulricehamn och Strömstad. I Karlsborg stod kombohuset på Bokstigen färdigt våren 2015.

– Vi behövde snabbt få fram fler hyresrätter. Och de 16 lägenheterna blev genast uthyrda, säger Karlsborgsbostäders vd Mikael Håkansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation, Sabo, som såg till att kombohusen blev verklighet. Genom en rikstäckande upphandling tog man fram ett koncept som innebär att landets bostadsbolag kan bygga tre olika sorters standardiserade flerfamiljshus till ett fast pris.

Målet var att motverka bostadsbristen genom att få fler mindre bostadsföretag att bygga nytt. Först ut var Iggesund i början av 2013.

Anita och Åke Andersson flyttade in i Karlsborgsbostäders kombohus på Bokstigen för drygt två år sedan. De tycker att huset är precis som vilket annat nybyggt hus som helst.

Läs också"Det går visst att bygga billigt"

– Lägenheten är ljus, fin, välplanerad och har ett bra läge. Så vi trivs fint, säger de.

Mikael Håkansson, vd Karlsborgsbostäder

På tredje våningen i samma hus, med utsikt ut över Vättern, bor Bosse och Ruth Jonsson. Även de trivs bra även om de tycker att hyran är för hög.

– 8 600 kronor för en trea på 72 kvadrat. Det är allt bra mycket här i Karlsborg, säger Bosse.

Läs ocksåStrömstad - en het marknad som saknar bostäder

Mikael Håkansson är vd för Karlsborgsbostäder. Enligt honom blev det inte billigare att bygga kombohus, tvärtom.

Annons

– När vi skulle satsa på nästa nybygge, Strömmen, insåg vi att vi kunde bygga billigare om vi ritade huset själva, säger han.

Ett bolag som skiljer ut sig är Strömstadsbyggen. De har redan byggt två olika varianter av kombohus och ligger i startgroparna för att bygga fler. Enligt vd:n Göran Wallo går det snabbare att bygga och blir både billigare och bättre.

– De har lett till en prispress som gör att vi kunnat sänka byggkostnaderna med uppemot 30 procent, säger han.

Något som även märks på hyrorna. Istället för de gängse 8 000 kronorna kan en nybyggd tvåa i Strömstadsbyggens kombohus ligga på cirka 5 900 kronor i månaden.

Varför byggs det då inte fler kombohus i region BohusÄlvsborg-Skaraborg? Svaret från flera av bolagen är att det ”…helt enkelt inte har passat”.

– Jag gillar idén med kombohusen. Det kan verkligen underlätta för bostadsbolag att få ett bygge till stånd. Inte minst för mindre kommunala bolag som är sällanbyggare. Men det är många parametrar som ska vägas in vid en nybyggnation och för vår del at kombohusen inte passat våra planer hittills, säger Bengt Engberg, vd för AB Bostäder i Borås.

Stefan Jansson som är fastighetsutecklingschef på Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar samt Skövdebostäders vd Dan Sandén ger liknande förklaringar.

– Vi inte har hittills inte haft någon detaljplan där det skulle passa att bygga ett kombohus, säger Jansson.

Annons

– Hittills har vi faktiskt byggt billigare själva, säger Sandén och nämner tre olika orsaker till det:

– Vi är bra på att beställa. Konkurrensituationen bland byggentreprenörerna är bra i Skövde och vi har varit framgångsrika i att samverka med kommun och andra instanser.

I Uddevalla meddelar dock Thomas Aebeloe, vd:n på Uddevallahem, att kommunens första kombohus kommer att stå färdigt nästa sommar.

– Vårt nya punkthus i kvarteret Rudan på Tureborg är ett Kombohus Plus. Det blir åtta våningar högt och kommer ha totalt 47 lägenheter, säger Aebeloe.

Ni har flera byggprojekt på gång i Uddevalla. Är kombohuset billigare att bygga?

– Nej. Visst, vi slipper ju att rita huset men när grundarbetet och alla andra kostnader vägts in blir det ungefär samma byggkostnader som för våra andra hus, säger Aebeloe.

Fakta: Sabo:s kombohus

• Innebär att man bygger ett standardiserat flerfamiljshus till fast pris.
• Hyresgästerna kan inte göra några egna tillval.
• Syftar till att pressa byggpriserna och få fart på byggandet.
• Togs fram genom rikstäckande upphandling.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.