Annons

”Det går visst att bygga billigt”

Södermanland Att det måste vara dyrt att bygga nya lägenheter är en myt. Det menar Hyresgästföreningen i region Mitt.

Det går visst att bygga billigt visar föreningens undersökning.  Allra billigast i regionen bygger privata Gruvstaden med bas i Falun. Deras genomsnittshyra per år och kvadratmeter är 1 356 kronor att jämföra med den högsta i regionen som är 2 400 kronor.

– Vi bygger i egen regi och slipper dyra upphandlingar, vi återanvänder gamla ritnin­gar och slipper onödiga arkitektkostnader och vi använder samma hantverkare till flera byggen, kommenterar Kjell Carlsson, vd för Gruvstaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I granskningen ingår nyligen färdigställda byggprojekt i regionen.

– Det här är ett bevis på att det faktiskt går att bygga prisvärda hyresrätter. Och det knäcker den myt vi oftast möts av att det skulle vara en omöjlighet, säger Alexander Carlsson, utredare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen listar i en broschyr tips för att bygga prisvärda hyreslägenheter utifrån  intervjuer med representanter från de bolag som byggt billigast:

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

1. Krångla inte till det.

Annons

2. Kopiera andras ritningar.

3. Bygg kombohus.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

4. Tänk långsiktigt.

5. Bygg punkthus.

6. Sätt priset från början.

Annons

7. Bygg på billig mark.

Regionens ordförande Helena Frisk sammanfattar:

– Om kommunerna förde en aktiv markpolitik och använde sig av upphandlingsverktyget och om staten avskaffade orättvisorna mellan hyresrätt och ägt boende skulle månadshyran för en nybyggd hyreslägenhet kunna minskas med 2 000 kronor.

Bostadsföretag Kommun Genomsnittshyra m2/år
Gruvstaden AB (p) Falun 1 356
KBAB (k) Karlstad 1 400
Säterbostäder (k) Säter 1 400
Öbo (k) Örebro 1 500
Karlskogahem (k) Karlskoga 1 500
Nyköpingshem (k) Nyköping 1 585
Gnestahem (k) Gnesta 1 590

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.