HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Det går visst att bygga billigt”

Södermanland Att det måste vara dyrt att bygga nya lägenheter är en myt. Det menar Hyresgästföreningen i region Mitt.

Det går visst att bygga billigt visar föreningens undersökning.  Allra billigast i regionen bygger privata Gruvstaden med bas i Falun. Deras genomsnittshyra per år och kvadratmeter är 1 356 kronor att jämföra med den högsta i regionen som är 2 400 kronor.

– Vi bygger i egen regi och slipper dyra upphandlingar, vi återanvänder gamla ritnin­gar och slipper onödiga arkitektkostnader och vi använder samma hantverkare till flera byggen, kommenterar Kjell Carlsson, vd för Gruvstaden.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

I granskningen ingår nyligen färdigställda byggprojekt i regionen.

– Det här är ett bevis på att det faktiskt går att bygga prisvärda hyresrätter. Och det knäcker den myt vi oftast möts av att det skulle vara en omöjlighet, säger Alexander Carlsson, utredare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen listar i en broschyr tips för att bygga prisvärda hyreslägenheter utifrån  intervjuer med representanter från de bolag som byggt billigast:

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

1. Krångla inte till det.

Annons

2. Kopiera andras ritningar.

3. Bygg kombohus.

Läs ocksåMisstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken"

4. Tänk långsiktigt.

5. Bygg punkthus.

6. Sätt priset från början.

Annons

7. Bygg på billig mark.

Regionens ordförande Helena Frisk sammanfattar:

– Om kommunerna förde en aktiv markpolitik och använde sig av upphandlingsverktyget och om staten avskaffade orättvisorna mellan hyresrätt och ägt boende skulle månadshyran för en nybyggd hyreslägenhet kunna minskas med 2 000 kronor.

Bostadsföretag Kommun Genomsnittshyra m2/år
Gruvstaden AB (p) Falun 1 356
KBAB (k) Karlstad 1 400
Säterbostäder (k) Säter 1 400
Öbo (k) Örebro 1 500
Karlskogahem (k) Karlskoga 1 500
Nyköpingshem (k) Nyköping 1 585
Gnestahem (k) Gnesta 1 590

Läs också Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.