Annons

Strömstad – en het marknad som saknar bostäder

Strömstad Bostäder är Strömstads största bristvara. Här finns jobb, staden växer, men kön till en egen lägenhet är flera år.
Foto: Minna Ulin
Strömstad har antagit ny plan för bostadsbyggandet de närmaste åren.

Nu har ett hinder för fortsatt byggande försvunnit, då kommunen gjort en plan för trafikströmmarna.

Trafikverket har krävt en plan från kommunen hur trafiken ska lösas när nya bostäder byggs. Med hjälp av mätningar och ett simuleringsprogram har man nu hittat var trafikknutarna kommer att finnas om man bygger.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu kan vi se var och hur man löser problemen, säger Peter Dafteryd, C, kommunstyrelsens ordförande.

Det betyder också att man kan börja planera nya bostäder. Redan nu byggs det nya lägenheter i Strömstad, bland annat kommer ett 30-tal lägenheter att vara inflyttningsklara den närmaste månaden. Det finns planer för ytterligare lägenheter inom allmännyttan, bland annat i de norra stadsdelarna där kombohus mini-lägenheter ska byggas.  Kombohus mini är SABO:s nyckelfärdiga hus med små lägenheter till lägre produktionskostnad, ettor på max 35 kvadratmeter och tvåor på max 45 kvadrat, meter.

Annons

– Det är ett koncept som Strömstadsbyggen använder, där man köper ett färdigt koncept för att snabbt kunna bygga till ett lägre pris, säger Peter Dafteryd.

Läs ocksåVann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"Genom flexibla lösningar lyckas Strömstadsbyggen, där Tobias Kristiansson är vd, erbjuda sina hyresgäster möjlighet att ladda elbil. Strategin belönades med utmärkelsen Laddguldet 2023.

Men trots byggandet som pågår nu, och som planeras inom det närmaste, kommer det att krävas mer, säger han. Strömstad behöver 1 300 nya bostäder de närmaste 15 åren.

– Det kommer inte allmännyttan att klara själva. Det kommer att krävas andra aktörer också, säger Dafteryd. Det gäller att få fram cirka 100 lägenheter och villor per år framöver. Här finns jobb, men bostäder är den stora bristvaran.

Annons

I torsdags, förra veckan,  antog kommunfullmäktige i Strömstad sina riktlinjer för framtidens bostadsbehov.

Läs ocksåBovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklassBovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.

– Det, i kombination med trafikutredningen, visar att vi har möjlighet att bygga bostäder, men det kommer att krävas mycket framöver.

Läs också Trög start för billigare hus Tillgängliga bostäder för äldre kartläggs Byggboom i Jönköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.