Annons

Tiotusentals fick smyghöjda hyror – så hotas det svenska systemet

Nyheter Tiotusentals hyresgäster fick i år höjda hyror sedan värdar avbrutit förhandlingar. Agerandet riskerar att sätta hela förhandlingssystemet på spel men att mota attackerna är tufft för Hyresgästföreningen. Vår granskning visar att de flesta boende betalar – av rädsla eller okunskap. Trots att de inte behöver.
Hyresgästerna Tobias Lohse och Dilshad Sadiq i Malmö.
Foto: Emil Malmborg
Tobias Lohse vägrade betala direktaviseringen medan Dilshad Sadiq betalade.

Varje dag klockan åtta lämnar Dilshad Sadiq lägen­heten i miljonprogramsområdet Lindängen i ­Malmös utkant. Det dröjer tolv timmar ­innan han är hemma igen.
– Jag hinner precis hem för att säga god natt till min dotter innan hon ­somnar.

Dilshad Sadiq försörjer familjen medan hans fru pluggar svenska. Med lite tur tar pendlingen till frisörsalongen han ­driver norr om Köpenhamn tre ­timmar per dag. Ibland tar den mer. Han är trött. Så när hyresvärden ­Trianon i somras rundade förhandlingssystemet och höjde hyran med 1,75 procent, eller för Dilshads Sadiqs del med 200 kronor i månaden, var det inget han funderade över.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyran är något som man bara ska betala. Jag vill inte förlora mitt hem. Vart skulle jag då ta vägen? Värden kan höja hyran med fem procent, tio ­procent, jag skulle ändå betala, säger han.

Dilshad Sadiq, hyresgäst hos Trianon på Lindängen i Malmö, betalade sommarens direktavisering.
Dilshad Sadiq, hyresgäst hos Trianon på Lindängen i Malmö, betalade den direktaviserade hyreshöjningen.

Så Dilshad Sadiq betalade. Han ­gjorde precis som hyresvärden ville. Och tvärtemot vad Hyresgästföreningen vill.

– Jag tror att grannarna ­betalade ­också. Många kan inte svenska, de ­läste kanske inte ens informationen från ­värden. Och de har andra ­problem. Det är bara att slå på tv:n så ser man hur folks liv slås i spillror i Gaza. Vad är 200 kronor mer i hyra då, säger ­Dilshad Sadiq.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Hyresgästbasen: ”Direktaviseringar är fulspel”

Men det var mer än hundralappar som stod på spel när fyra privatvärdar, ­några av landets största – Heimstaden, ­Willhem, Victoriahem och Trianon – höjde hyrorna för 12 600 hushåll eller uppskattningsvis 24 000 hyresgäster i den kanske enskilt största och mest koordinerade direktaviseringen någonsin. Det var inte heller årets enda direktavisering, vilket vi återkommer till.

De fyra hyresjättarna hade till­sammans med två andra, Kansli­huset och Rosengårds fastigheter, krävt en andra höjning på två procent, trots att hyresgästerna i Malmö redan fått en av landets högsta höjningar. När Hyresgästföreningen sa nej till kravet lämnade värdarna förhandlingarna. I det läget är det fritt fram för värdarna att försöka driva igenom sitt krav på egen hand. ­

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen samt tidningsrubriker från Svenska Dagbladet och Aftonbladet.
Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, är kritisk till direktaviseringar.

Direktavisering innebär helt enkelt att de skickar sina höjningskrav direkt hem till hyresgästerna. Kanslihuset och Rosengårds fastighets AB backade från kravet men den 1 juli höjde de fyra andra värdarna på så vis hyrorna med 1,75 procent. Hyresgästföreningen betraktade det som en stridsåtgärd. Värdarnas agerande rimmade inte med hur förhandlingarna brukar gå till. Det var ett hot mot systemet och skulle stoppas.

– Man utnyttjade systemet och ­satte hyresgästerna i en väldigt svår sits. Det är fulspel och något som man som hyres­värd borde hålla sig borta ifrån, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Men det finns motmedel. För att ­stoppa direktaviserade hyres­höjningar måste Hyresgäst­föreningen övertyga de boende om att inte betala den hyres­nivån, utan fortsätta med den gamla. I Malmö gav man allt. Hyresgästföreningen ­engagerade medlemmar och vädjade i helsidesannonser, flygblad och på trappanslag: ”Betala inte dubbelhöjningen!”.

Demonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.
Hyresgästföreningen demonstrerade mot kravet på en extra hyreshöjning från fyra hyresjättar i Malmö.

Medier över hela landet rapporterade: ”­Bolagen vill höja hyran – hyresgäster uppmanas att inte ­betala” och Hyresgäster tar strid: ”Rena maffia­metoder”. Och Hyresgästföreningen krävde 63 miljoner kronor av de fyra hyresvärdarna.

Frågan är vilket resultat det gav.

Annons

Majoritet betalar direktaviseringar

För när vi ställer frågan påstår ­värdarna att mellan 72 och 90 procent av alla betalade. I så fall var hyresgästen Dihlsad ­Sadiq på Lindängen i Malmö inte alls ensam, utan del av en för­krossande majoritet.
– Man är väldigt lojal som hyresgäst och det första man betalar är hyran. Det är naturligt att många gör det. Det är därför det är så omoraliskt att man utnyttjar den svagare parten, säger Erik Elmgren.

Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden, samt Heimstadens brev till hyresgästerna i samband med direktaviseringen.
Heimstaden var en av fyra hyresjättar som direktaviserade. Patrik Hall är senior rådgivare på bostadsbolget.

Men Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden, lägger över ansvaret för direktaviseringen på Hyresgästföreningen.
– Om inte båda parter tar ansvar och bemödar sig för att vi ska komma överens utan man hamnar i en konflikt så har vi inget annat val. Då måste vi följa lagen och det har vi gjort i det här fallet.

Och Trianons vd Olof Andersson kommer inte att dra sig för att runda systemet igen.
– Det är klart att det stärker oss i framtiden att så många betalade. Jag ­kommer inte att tveka att göra det igen. Jag ­förespråkar inte marknadshyror men jag är kritisk till förhandlingssystemet. Eftersom det inte fungerar så blir det den här typen av förhandlingar direkt med hyresgästerna, säger Olof Andersson, vd på Trianon.

Victoriahems vd, Per Ekelund, är mer försiktig.
– Det är inte troligt att det händer igen men allt kan ske. Vi direktaviserar inte vanligtvis utan det är något man tar till när det inte finns några andra vägar. Det är absolut inte det vi vill utan det är ­bättre att hitta en gemensam lösning.

Valfritt att betala direktavisering

Så vad krävs då av en hyresgäst som är med på noterna och låter sig mobiliseras i kampen? Det vet Tobias Lohse som bor hos Willhem i centrala Malmö. Han valde att inte betala.
– Vad fan är det som händer? Det var min första tanke, säger han.

"Betala hyreshöjningen eller så går vi till hyresnämnden" stod det i brevet Tobias Lohse fick av hyresvärden Willhem.
I brevet från hyresvärden Willhem stod det att Tobias Lohse kunde välja om han ville betala hyreshöjningen eller inte. Betalade han inte väntade hyresnämnden.

I ett brev från Willhem stod att han kunde välja om han ville betala eller inte, eftersom den nya hyran inte var förhandlad. Gick han inte med på höjningen skulle värden vända sig till hyresnämnden, en rättsinstans som kan pröva hyresnivån.
– Jag tyckte det kändes hotfullt. Betala annars så skickar vi det till rätten. Jag kan tänka mig att många blev det skrämda av det.

Men Tobias Lohse lät sig inte påverkas. I ­stället fortsatte han betala den gamla hyran, som Hyres­gästföreningen ville. För att göra det krävs en del administrativt jobb. Varje månad går han in på internetbanken och ändrar summan på hyresavin. Han tycker ändå att det är värt det.
– Det var ett ganska lätt val. Det var kanske inte så att ­höjningen i kronor och ören betydde jättemycket för mig personligen. Men det var en ­solidarisk handling. Det är viktigt att ta kampen.

Fler direktaviseringar i landet

Men frågan är vad som händer om det kommer fler koordinerade direktaviseringar. Risken är påtaglig – förhandlingarna har varit tuffare än på länge – och Hyresgästföreningen har svårt att få med sig hyresgästerna.

När Hem & Hyra tittar närmare på direktaviseringar visar det sig dessutom att Malmö inte var unikt 2023. I Göteborg har 3 500 hyres­gäster fått höjda hyres­krav via direktaviseringar efter att sex ­privata hyresvärdar strandat förhandlingarna, precis som i Malmö. I Halmstad hade Willhem redan direktaviserat 2 100 hushåll ­under våren, innan de gjorde samma sak i Malmö, och ytterligare ett par ­hundra hos Franshill och SBB fått samma ­besked. Och i skånska ­Perstorp hade hyresvärden Kupolen skickat ­direktaviseringar till 500 hushåll.

Olof Andersson, vd på Trianon i Malmö och Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne.
Olof Andersson är vd på Trianon, en av hyresvärdarna som direktaviserade i Malmö. Han kan tänka sig att göra det igen. Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne menar att direktaviserade hyror blivit allt mer normaliserat.

– Det har blivit vanligare med åren, helt klart, ingen tvekan om det. ­Gränsen har förflyttats och det har blivit mer normaliserat. Man kan koppla det till bostadsbristen. Hyresvärdarna sitter på något som är oerhört attraktivt, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne.

Svårt för Hyresgästföreningen att nå ut

Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Göteborg, ser det som ett problem att man inte ­lyckas nå ut med sitt budskap. Det räcker inte med brev, flygblad på flera språk och ­informationsfilmer – hyresgästerna betalar ändå.

Annons

– Vi försöker att informera men vi når ändå inte alla. Tyvärr förstår väldigt många inte att höjningen är ett förslag. Vissa hör av sig och säger att de inte vill bråka med värden, man är rädd och vill inte ta konflikten, säger hon.

Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyrsegästföreningen samt Hyresgästföreningens logga.
Sofie Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

En som ser med oro på det här är ­Marcus Kjellin, ­förhandlingsstrateg i Hyresgästföreningens regioner Aros-Gävle och Mitt. Där har man ­hittills varit förskonade, men han ­befarar att det kan ändras.

– Tittar man på andra regioner och de som har direktaviserat där så är det samma värdar som vi har. Vissa har gjort sig kända för att direktavisera och de finns i andra delar av landet. Det finns inget som säger att de inte skulle agera på samma sätt på fler platser, säger han.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Men Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren vill ändå tona ned ­riskerna.
– Man måste komma ihåg att det är få hyresvärdar som agerar så här, säger han.

Uppgörelse till slut i Malmö

I Malmö kom man till slut överens. Den stora majoritet som betalade den högre hyran kommer att kompenseras nästa år och Hyresgästföreningen har firat uppgörelsen som segrare. Fastighetsägarna håller inte med. Victoriahem säger att det blev som ”de efterfrågade”. Willhem AB ser hyreshöjningen som en del av 2024 års hyresnivå. Och Olof Andersson på Trianon har sagt: ”Kriget är slut men det är inte fred, möjligtvis vapenvila”. Han tänker dessutom belöna de hyresgäster som betalade.

– Jag tänker inte gå in på vad de får men de som betalade kommer att bli ­vinnare till slut, säger han.

Willhem AB har avböjt att kommentera direktaviseringarna. 

 

Fakta: Direktaviserad hyra? Gör så här!

  • Om hyresförhandlingarna strandar har hyresvärden laglig rätt att försöka driva igenom höjningen genom att vända sig direkt till dig som hyresgäst. Det kallas direktavisering.
  • Får du en högre men oförhandlad hyra har du två val: betala och därmed godkänna höjningen eller inte betala.
  • Är du osäker på om hyran är förhandlad kan du kontakta Hyresgästföreningen.
  • Går du inte med på höjningen ska du heller inte betala den, vilket också är det som Hyresgästföreningen förespråkar. Då fortsätter förhandlingen och troligtvis blir det prövning i hyresnämnden eller i Hyresmarknadskommittén.
  • Vill du inte betala höjningen måste du själv ändra summan på hyresavin. Har du autogiro kontaktar du banken och stoppa det och betalar i stället manuellt via internetbanken. Betalar du via faktura ändrar du bara beloppet till den gamla hyran.
  • Du kan inte förlora din lägenhet om du inte betalar höjningen. Däremot kan du få en hyreshöjning i efterhand. Då kan du behöva betala den retroaktivt och därför kan det vara klokt att spara lite pengar varje månad.
Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Tog strid mot tokhög höjning – påverkar hundratals hyresgäster: "Vill bara tjäna pengar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.