Annons

Tvärstopp för Hyresgästföreningens portal – värdarna säger nej

Nyheter Det var tänkt att bli ett kliv in i den digitala världen. Hyresförhandlingarna skulle förflyta smidigare. Men såväl Sveriges allmännytta som Fastighetsägarna avråder sina medlemmar från att ansluta sig till Hyresgästföreningens förhandlingsportal. ”Svårt att förstå”, menar Margareta Björkvald, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen.
Nej tack. Såväl Sveriges allmännytta som Fastighetsägarna avråder sina medlemsföretag från att ansluta sig till Hyresgästföreningens förhandlarportal. Margareta Björkvald, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen, har svårt att förstå värdarnas kritik.

Sedan några år tillbaka har Hyresgästföreningen en digital förhandlarportal som fastighetsägare kan ansluta sig till. Där kan bland annat yrkanden och överenskommelser matas in, samt uppgifter om lägenheters storlek och hyra. Då intresset var svalt gjorde Hyresgästföreningen under fjolåret ett nytt försök att lansera portalen hos motparten. Men återigen har man stött på patrull hos sina motparter.

Såväl Sveriges allmännytta som Fastighetsägarna avråder sina medlemsföretag att ansluta sig till portalen. Anledningen är i korta drag att de båda organisationerna är kritiska till att all data som läggs in ägs och hanteras ensidigt av Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Redan i dag sitter Hyresgästföreningen på ett informationsövertag eftersom de är motpart i, mer eller mindre, samtliga kollektiva hyresförhandlingar på den svenska bostadsmarknaden. Med portalen skulle det övertaget ökat kraftigt. Portalen innebär ju att enskilda fastighetsägare ska leverera in detaljerad information om en lägenhets egenskaper och hyra och dessutom uppdatera denna information när det sker förändringar. Hyresgästföreningen får tillgång till all information, fastighetsägaren kan bara se sin egen, och den känner hen ju till sedan tidigare, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.

På Sveriges allmännytta är man inne på samma spår:

Annons

– Rekommendationen till våra medlemmar att inte använda portalen kvarstår. Skälen är desamma som tidigare – förutsättningarna för hur portalen ska användas har inte kunnat säkerställas. Vi har också invändningar mot att den data som matas in i denna portal kommer att ägas och hanteras ensidigt av Hyresgästföreningen, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges allmännytta.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Från Hyresgästföreningens sida möts värdorganisationernas kallsinniga inställning med både förvåning och besvikelse.

– De problem som beskrivs finns inte. Den information som lämnas ut av värdarna är inte ny för oss. Jag hade inte förväntat mig den här reaktionen, men vi för samtal med Sveriges allmännytta och hoppas på att kunna komma fram till en lösning, säger Margareta Björkvald, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningens riksförbund.

Annons

Mårten Gulin, nationell förhandlingsspecialist på Hyresgästföreningen, berättar att i dag är omkring 380 värdar anslutna till förhandlarportalen, även om alla inte använder den aktivt. Omkring 70-100 allmännyttor har hakat på, trots att paraplyorganisationen avrått dem från att göra det. Det senaste året är det mest mindre privata värdar som anslutet sig.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag är besviken på Sveriges allmännytta. Deras agerande gör att många bolag avvaktar. Samtidigt tror jag att tiden kommer nöta ner motståndet. Ska jag vara självkritisk hade vi kunnat göra förhandlingsportalen mer som ett gemensamt projekt, säger Mårten Gulin.

Läs också Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.