HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så förhandlas din hyra fram

Nyheter De allra flesta hyror för landets omkring 1,6 miljoner hyresrätter förhandlas varje år. Såhär går det till!

Hur startar förhandlingarna?

Förhandlingarna startar vanligtvis med att ­värdarna lämnar sina krav på hyres­höjningar. Hyresgästföreningen lämnar motbud och sedan förhandlas en nivå fram.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Förhandlar Hyresgästföreningen hyran för alla lägenheter?

Ja, för alla hus som Hyresgästföreningen har en så kallad förhandlingsordning för, vilket är de allra flesta.

Jag är inte medlem i Hyresgästföreningen, dom förhandlar alltså min hyra ändå så länge det finns en förhandlingsordning?

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Ja, så länge du inte aktivt hört av dig till värden och sagt att du vill förhandla själv, eller låta någon annan göra det. .

Kostar det något?

Ja, de allra flesta hyresgäster betalar en avgift på 12 kronor i månaden för att Hyresgäst­föreningen ska förhandla hyran.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Finns det några konkurrerande föreningar till Hyresgästföreningen?

Ja, på ett fåtal platser i landet.

Hur lång tid brukar förhandlingarna ta?

Målsättningen är att ­förhandlingarna ska vara klara inom 90 dagar. Ibland är det omöjligt att bli överens. Är det en ­kommunal värd som förhandlingarna ­kärvar med avgörs hyresnivån vanligtvis av ­Hyresmarknadskommittén (HMK). Där ­sitter ­representanter för Hyresgäst­föreningen och ­Sveriges Allmännytta. Är det en privatvärd kan frågan till slut ­avgöras av hyresnämnden.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.