Annons

Så förhandlas din hyra fram

Nyheter De allra flesta hyror för landets omkring 1,6 miljoner hyresrätter förhandlas varje år. Såhär går det till!

Hur startar förhandlingarna?

Förhandlingarna startar vanligtvis med att ­värdarna lämnar sina krav på hyres­höjningar. Hyresgästföreningen lämnar motbud och sedan förhandlas en nivå fram.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förhandlar Hyresgästföreningen hyran för alla lägenheter?

Ja, för alla hus som Hyresgästföreningen har en så kallad förhandlingsordning för, vilket är de allra flesta.

Jag är inte medlem i Hyresgästföreningen, dom förhandlar alltså min hyra ändå så länge det finns en förhandlingsordning?

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Ja, så länge du inte aktivt hört av dig till värden och sagt att du vill förhandla själv, eller låta någon annan göra det. .

Kostar det något?

Ja, de allra flesta hyresgäster betalar en avgift på 12 kronor i månaden för att Hyresgäst­föreningen ska förhandla hyran.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Finns det några konkurrerande föreningar till Hyresgästföreningen?

Annons

Ja, på ett fåtal platser i landet.

Hur lång tid brukar förhandlingarna ta?

Målsättningen är att ­förhandlingarna ska vara klara inom 90 dagar. Ibland är det omöjligt att bli överens. Är det en ­kommunal värd som förhandlingarna ­kärvar med avgörs hyresnivån vanligtvis av ­Hyresmarknadskommittén (HMK). Där ­sitter ­representanter för Hyresgäst­föreningen och ­Sveriges Allmännytta. Är det en privatvärd kan frågan till slut ­avgöras av hyresnämnden.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.