Annons

Så förhandlas din hyra fram

Nyheter De allra flesta hyror för landets omkring 1,6 miljoner hyresrätter förhandlas varje år. Såhär går det till!

Hur startar förhandlingarna?

Förhandlingarna startar vanligtvis med att ­värdarna lämnar sina krav på hyres­höjningar. Hyresgästföreningen lämnar motbud och sedan förhandlas en nivå fram.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Förhandlar Hyresgästföreningen hyran för alla lägenheter?

Ja, för alla hus som Hyresgästföreningen har en så kallad förhandlingsordning för, vilket är de allra flesta.

Jag är inte medlem i Hyresgästföreningen, dom förhandlar alltså min hyra ändå så länge det finns en förhandlingsordning?

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Ja, så länge du inte aktivt hört av dig till värden och sagt att du vill förhandla själv, eller låta någon annan göra det. .

Kostar det något?

Ja, de allra flesta hyresgäster betalar en avgift på 12 kronor i månaden för att Hyresgäst­föreningen ska förhandla hyran.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

Finns det några konkurrerande föreningar till Hyresgästföreningen?

Annons

Ja, på ett fåtal platser i landet.

Hur lång tid brukar förhandlingarna ta?

Målsättningen är att ­förhandlingarna ska vara klara inom 90 dagar. Ibland är det omöjligt att bli överens. Är det en ­kommunal värd som förhandlingarna ­kärvar med avgörs hyresnivån vanligtvis av ­Hyresmarknadskommittén (HMK). Där ­sitter ­representanter för Hyresgäst­föreningen och ­Sveriges Allmännytta. Är det en privatvärd kan frågan till slut ­avgöras av hyresnämnden.

Läs också Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.