Annons

Så slår hyreshöjningarna i coronadrabbade områden – ”Extra jobbigt, tufft här ute”

Nyheter Mejlet från Svenska bostäder kom häromdagen, men Elica Hosseini har inte orkat läsa. Hon tycker att värden kunnat vara mer givmild när många i hennes område drabbats hårt av pandemin. I stället blev det en hyreshöjning på 1,75 procent – en bra bit över riksgenomsnittet.
Foto: Kristina Sahlén
Basviken. Elica Hosseini och sonen Qimany bor hos Svenska bostäder i Husby. Hon är besviken över årets hyreshöjningar.

Husby på Järvafältet i nordvästra Stockholm. Tunnelbanened­gången ligger mitt på ­torget och det tar mindre än 20 minuter med blå ­linjen för att ta sig in till centrala Stockholm. Folk som hastar över torget har ­antingen kommit upp eller är på väg ner till ­tåget. Här bor människor som kör taxi, ­jobbar inom restaurangbranschen, handeln och andra branscher som lidit svårt av ­pandemins restriktioner. Och de som fått behålla jobben kan inte ta hem datorn och säkra inkomsten från köksbordet. Det krävs att man ger sig in i trängseln i kollektivtrafiken. Många bor trångt och flera generationer samsas i samma lägenhet.

Över rikssnittet. Trots vädjanden om oförändrade hyror i coronadrabbade Husby så höjs hyrorna för Svenska bostäders hyresgäster med 1,75 procent. Det är över riksgenomsnittet.

Miljonprogramsområdets invånare har drabbats hårt av corona och Järvafältet uppmärksammades tidigt under pandemin för den snabba smittspridningen bland invånarna.
Inför hyresförhandlingen 2021 ­hoppades Hyresgästföreningen att de kommunala bostadsbolagen i Stockholm skulle låta bli att höja hyrorna under 2021.

Den lokala Hyresgästföreningen i Järva gick ut med en särskild vädjan till värdarna:

”Staten har satsat miljarder på ­bankerna för att de ska ­bevilja ­amorteringsfrihet för alla som äger sina bostäder och har lån. ­Även ­hyresgäster måste få stöd när vi ­befinner oss i en av de ­största ­kriserna i modern tid. Det finns ­exempel på bostadsbolag i ­landet som avstår hyreshöjningar ­under 2021. Vi ­anser att bostads­bolagen i Stockholm också ska vara ­solidariska med sina hyresgäster och avstå från hyreshöjningar i år”.

Men så blev det inte. De stora kommunala värdarna i Stockholm och Hyresgästföreningen kom inte överens om hyresnivån och förhandlingarna strandade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresmarknadskommittén, som är en grupp bestående av representanter för Sveriges allmännytta och Hyresgästföreningen, kunde inte heller enas. Därför avgjordes nivån av en oberoende skiljedomare. Beslutet: Hyran höjs med 1,75 procent från första mars med en månads retroaktiv höjning. Betydligt högre än riksgenomsnittet som i skrivande stund är på 1,2 procent.

Annons

Barnskötaren Elica Hosseini och sonen Qimany går på bron över Trondheimsgatan på väg mot Ica i Husby centrum. Elica fick mejl för några dagar sedan om hyreshöjningen men det var ­fredag och hon orkade bara läsa de första ­raderna. Innan höjningen betalar hon 7 800 ­kronor i månaden för sin trea som är stambytt och renoverad. Hon har i stort sett egen vårdnad om sonen och jobbar därför bara 85 procent.

Läs ocksåHyresgäster allt fattigare under pandemin – se vad din höjning blev

– Jag tycker att Svenska bostäder hade kunnat vara lite mer givmilda det här året. Många har det tufft här ute. På grund av pandemin har jag inte fått fel jag anmält åtgärdade. Då känns det ­extra jobbigt att få en hyreshöjning, ­säger ­Elica Hosseini.

Mer än väntat. Barnskötaren Elica Hosseini, här med sonen Qimany, hade hoppats på lägre hyreshöjning i år. Speciellt eftersom det varit svårt att få hjälp med saker inne i lägenheten, på gruns av pandemin.

Hon har bott i området i över 15 år och har inga planer på att flytta från Husby – trots händelsen på hennes gård en tidig torsdagskväll i augusti. Elica stod i köket när hon hörde flera skott och slängde sig på golvet. När det tystnat gick hon ut på loftgången. Utanför på gården stod folk runt en 20-åring som hade skjutits och senare avled av sina skador. Ännu en av de skjutningar som skakat Järvafältet.

– Tack och lov var inte Qimany ­hemma just den dagen. Hade han varit det så hade vi säkert varit ute på gården och lekt.

Läs ocksåTondövt höja hyrorna mitt under pandemin

Det är lunchtid och Elmi Ahmed sitter och äter kebab på kolgrillsbaren till­sammans med fyraårige sonen Ayub. Elmi har redan jobbat klart för dagen. Undra på det när klockan ringer någon gång mellan tre och fyra på morgonen. Han kör SL-buss och går på det tidiga ­skiftet.

Oroas för stambyte. Elmi Ahmed, här sonen Ayub, kör buss och är tacksam över att ha jobbet kvar. Han oroar sig över vad hyran ska landa på efter renovering.

Till skillnad mot grannar som kör taxi och har blivit arbetslösa har Elmi ­Ahmed anställningen kvar. Även om det just nu känns stabilt att köra buss kan Elmi ­Ahmed känna sig orolig över att bli av med ­jobbet när pandemin aldrig tycks ta slut. Han bor tillsammans med sin hustru i en trea på 80 kvadratmeter och betalar omkring 7 300 kronor i ­månaden innan höjningen.

Annons

– Vad jag tycker om att hyran ska ­höjas, ja vad ska jag säga, allt blir dyrare! Och det kommer bli ännu större höjning för oss efter att vår lägenhet renoverats.

Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Svenska bostäder, är besviken över okänsligheten hos motparten.

– Det är tondövt mitt i en pandemi när så många människor blivit av med jobbet. Efter beslutet i HMK försökte vi få till att höjningen skulle gälla från april och inte mars. Inte ens det kunde allmännyttorna gå med på.

Ett samhällsansvar. Hyresvärdarna menar att effekterna av pandemin i det stora hela är ett ansvar för samhället och inte för hyresvärdarna.

Svenska bostäder har i år förhandlat hyrorna tillsammans med Familjebo­städer och Stockholmshem. Därför ­hänvisas vi till Familjebostäders vd ­Jonas Schneider för en kommentar om förhandlingarna. Han menar att ­effekterna av covid-19 i det stora hela är ett ansvar för samhället och inte för hyresvärdarna.

– Pandemin har inte gjort att våra kostnader för fastighetsförvaltning stannat av. Hyresgäster som hört av sig till oss och haft svårt att betala hyran, exempelvis att det dröjt innan man fått a-kassa, har vi sett till att upprätta en avbetalningsplan för. Ingen ska behöva bli vräkt på grund av pandemin.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.