Tvist kan ge högre hyra
Magnus Persson är förhandlingschef i Hyresgästföreningens sydöstra region. Han tycker att det är bekymmersamt med strandningar som drar ut på tiden.
Om parterna inte kommer överens innan tänkt höjningsdatum riskerar hyresgästerna retroaktiva betalningar eller en högre höjning.
– Då går du in i förhandlingarna på högre hyra än du skulle ha gjort nästa gång.
Hyrestvister med kommunala bostadsbolag hamnar i Hyresmarknadskommittén, HMK, se faktaruta. Förra året hamnade förhandlingar från Växjö i HMK, året dessförinnan hände det i Gränna och Gnosjö.
– Så länge vi håller oss under 30 strandningar eller 10 procent av förhandlingarna i landet så tycker vi att det är okej, säger Anders Konradsson, chef för Hyresgästföreningens boendeenhet på riksförbundet.
Går det att veta i förväg om det blir en strandning?
– Det kan vara så ibland, det beror på vad du har i underlaget. Är det något Hyresgästföreningen har en väldigt stark åsikt om kan man ha en varningsklocka, men annars växer det fram.
När en privat hyresvärd inte kan enas med sin motpart finns möjlighet att vända sig till hyresnämnden. I nämnden sker ingen prövning av en generell hyreshöjning utan varje lägenhet måste prövas individuellt.
– Normalt sett gör vi alltid en besiktning på eget initiativ av lägenheten som ska prövas. Men om kanske 100 lägenheter ska prövas vid en strandning så blir det ohanterligt för oss att gå ut och besiktiga varje lägenhet, säger hyresrådet Carl Olof Öhrnell.
Hyresnämndens strategi är att försöka få parterna att enas.
– Vi erbjuder dels att vi kan hålla medlingssammanträde, dels prövning av några lägenheter som parterna sedan kan förhandla utifrån. Om det inte går måste vi ta det i omgångar, säger Öhrnell och fortsätter:
– Det innebär att en del lägenheter prövas senare och det kan innebära retroaktiv hyreshöjning och det är inget bra alternativ.
Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Hyresnämnden består av ett hyresråd, som är jurist, samt av ledamöter utsedda av Hyresgästföreningen respektive Fastighetsägarna.