Annons

Strandad hyresförhandling avgörs i hyresnämnden

Kronoberg På måndag möts Hyresgästföreningen och Smefast i Ljungby i hyresnämnden. Totalt 17 lägenheter ska bruksvärderas för hyresgäster som fortsatt betala den gamla hyran när Smefast direktaviserat.

Det hela är uppdelat i tre olika ärenden och berör sju lägenheter på Klockaregatan, fyra lägenheter på Krokvägen och sex lägenheter på Torsgatan i Ljungby.

Att just dessa ska få sina hyror prövade är en följd av att hyresgästerna fortsatt att betala den gamla hyran när Smefast skickade ut direktaviseringar, det vill säga en oförhandlad höjning sedan förhandlingarna brakat samman, vilket de gjorde i december förra året på Klockaregatan och Krokvägen och i mars i år på Torsgatan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Totalt berördes 504 lägenheter av strandningarna, men majoriteten av hyresgästerna har valt att betala den direktaviserade hyran.

Senast parterna var överens om hyran var 2015 och Smefast direktaviserade även förra året. Den här gången har Smefast vänt sig till hyresnämnden för att få hyresnivån prövad och fastställd, det vill säga bruksvärderas.

På måndag är det dags.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Till hyresnämnden har Smefast tagit fram exempel på vad de anser vara jämförelsebara hyror. Det har även Hyresgästföreningen gjort. Nämnden kommer även att besiktiga ett antal lägenheter.

– Vi yrkar först att hela ärendet ska avvisas för vi tycker inte att Smefast har uppfyllt sin förhandlingsskyldighet. Det har varit många turer om att träffas och vi skulle egentligen ha fortsatt förhandlingen men vi hann inte ens lämna vårt motbud, säger Hyresgästföreningens förhandlare Alexander Pedersen.

Om hyresnämnden ändå väljer att ta upp frågan så yrkar Hyresgästföreningen på oförändrad hyra.

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan

– Vi har liknande lägenheter i närheten som ligger på samma nivå och till och med lägre, säger Alexander Pedersen.

Annons

Patrik Lööw på Smefast har ingen lust att svara på frågor från Hem & Hyra.

– Jag har inga kommentarer överhuvudtaget. Vi ska pröva detta och det finns inget att säga innan dess. Tiden får utvisa hur det går, säger han.

Sammanträdet i hyresnämnden kommer att pågå både på måndag och onsdag.

Läs också Halländska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.