Annons

Strandad hyresförhandling avgörs i hyresnämnden

Kronoberg På måndag möts Hyresgästföreningen och Smefast i Ljungby i hyresnämnden. Totalt 17 lägenheter ska bruksvärderas för hyresgäster som fortsatt betala den gamla hyran när Smefast direktaviserat.

Det hela är uppdelat i tre olika ärenden och berör sju lägenheter på Klockaregatan, fyra lägenheter på Krokvägen och sex lägenheter på Torsgatan i Ljungby.

Att just dessa ska få sina hyror prövade är en följd av att hyresgästerna fortsatt att betala den gamla hyran när Smefast skickade ut direktaviseringar, det vill säga en oförhandlad höjning sedan förhandlingarna brakat samman, vilket de gjorde i december förra året på Klockaregatan och Krokvägen och i mars i år på Torsgatan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Totalt berördes 504 lägenheter av strandningarna, men majoriteten av hyresgästerna har valt att betala den direktaviserade hyran.

Senast parterna var överens om hyran var 2015 och Smefast direktaviserade även förra året. Den här gången har Smefast vänt sig till hyresnämnden för att få hyresnivån prövad och fastställd, det vill säga bruksvärderas.

På måndag är det dags.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Till hyresnämnden har Smefast tagit fram exempel på vad de anser vara jämförelsebara hyror. Det har även Hyresgästföreningen gjort. Nämnden kommer även att besiktiga ett antal lägenheter.

– Vi yrkar först att hela ärendet ska avvisas för vi tycker inte att Smefast har uppfyllt sin förhandlingsskyldighet. Det har varit många turer om att träffas och vi skulle egentligen ha fortsatt förhandlingen men vi hann inte ens lämna vårt motbud, säger Hyresgästföreningens förhandlare Alexander Pedersen.

Om hyresnämnden ändå väljer att ta upp frågan så yrkar Hyresgästföreningen på oförändrad hyra.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Vi har liknande lägenheter i närheten som ligger på samma nivå och till och med lägre, säger Alexander Pedersen.

Annons

Patrik Lööw på Smefast har ingen lust att svara på frågor från Hem & Hyra.

– Jag har inga kommentarer överhuvudtaget. Vi ska pröva detta och det finns inget att säga innan dess. Tiden får utvisa hur det går, säger han.

Sammanträdet i hyresnämnden kommer att pågå både på måndag och onsdag.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.