Annons

Tvist med Bostaden avgjord – nu höjs hyran

Umeå Hyresmarknadskommittén har meddelat beslut i tvisten mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga AB Bostaden i Umeå. Från 1 maj höjs hyran med 2,1 procent.
Foto: Pressbild AB Bostaden
Eftersom Hyresgästföreningen och Umeås allmännytta AB Bostaden inte kunde enas om årets hyreshöjning fick ett tvisteorgan besluta om saken. Bilden visar Öbacka, ett bostadsområde längs Umeälven.

För att ett kommunalägt bostadsbolag, alltså en allmännytta, ska kunna höja hyrorna så måste de först förhandla med Hyresgästföreningen, som å sin sida har till uppgift att se till hyresgästernas bästa.

Innan förhandlingen ska bostadsbolaget lägga fram ett underlag för att motivera en höjning och komma med ett så kallat yrkande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför årets hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen inkom AB Bostaden i Umeå med ett yrkande på 3,49 procent. Vilket ligger ungefär i linje med årets genomsnittliga yrkande bland landets allmännyttor, som över lag varit högre än på länge.

AB Bostaden ville att höjningen skulle träda i kraft från och med 1 april 2020.
Jerker Eriksson, VD vid Bostaden, berättar i en tidigare intervju med Hem & Hyra att han ansåg att yrkandet på 3,49 procent är en skälig höjning och i nivå med marknadens övriga aktörer.

Men Hyresgästföreningens förhandlare och AB Bostaden lyckades inte komma överens trots flera diskussionsträffar och i mars vände de sig till tvistelösningsorganet HMK, Hyresmarknadskommittén, för att få hjälp.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

– Vi har haft ett bra förhandlingsklimat och diskuterat olika nivåer, men vi lyckas inte enas om en slutlig nivå, sa Jerker Eriksson i samband med överlämningen till HMK.

Annons

Nu har Hyresmarknadskommittén meddelat sitt beslut.

Från 1 maj höjs hyrorna med 2,1 procent.
Omräknat i kronor innebär det en höjning på dryga hundralappen för en lägenhet som idag kostar 5 000 kronor i månaden. Men den generella höjningen kommer att fördelas ut enligt Bostadens poängsystem och kan variera mellan lägenheterna.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Hyresgästföreningen är inte nöjd med HMK:s utfall.

– Vår förhandlingsdelegation har argumenterat väl och vi menar att Bostaden inte kunnat visa att behovet av hyreshöjningar är så stort som bolaget gör gällande. Vi har nu löpt linan ut och tyvärr har Hyresmarknadskommittén inte beaktat våra argument. Vi kan bara konstatera att man har valt att bortse från den bild av Bostadens ekonomi vi velat föra fram, säger Hyresgästföreningens förhandlare Charlotte Lundberg Jonsson.

Även Kerstin Granberg Lundgren, ordförande Hyresgästföreningen Södra Västerbotten, uttrycker sin besvikelse:

Annons

– Vi tycker att höjningen blir för hög, särskilt med tanke på att många hyresgäster har svårt att klara stora hyreshöjningar, säger hon.
– Så naturligtvis är vi besvikna över beslutet.

AB Bostadens vd, Jerker Eriksson, tycker däremot att HMK hörsammat deras önskemål.
– Ja, vi tycker HMK delar vår uppfattning av vårt behov för framtida utmaningar. Beslutet landade på en nivå som motsvarade våra förväntningar, säger Jerker Eriksson till Hem & Hyra.

Totalt berörs 14 000 lägenheter i Umeå.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den instans för tvistlösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.