Annons

Uddevallahem vill jämna ut hyresskillnader

Uddevalla Vinstkrav och kostnadsökningar är inte huvudskälen till Uddevallahems hyreskrav. Blivande vd:n tycker att värden är underbetald jämfört med andra på orten.

I går skrev Hem & Hyra om Uddevallahems hyresyrkande för 2013. Uppgifterna grundade sig på ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen som kom sent under eftermiddagen. Tidningen lyckades då inte nå representanter för stiftelsen.

Men i dag svarar Thomas Aebeloe, som formellt tillträder som vd på måndag, på frågor. Han anser att det viktigaste skälet till yrkandet saknas i informationen från Hyresgästföreningen: att det finns stora skillnader mellan Uddevallahem och andra aktörer på orten.
– Från min horisont handlar yrkandet inte främst om räntor och kostnader, utan om bruksvärdet. Vi har generellt en låg hyresnivå, de privata värdarna i Uddevalla har mycket bättre betalt, säger han.

Läs ocksåKommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete"Narkotikahunden Loka med hundförare Magnus Johansson anlitas av Uddevallahem för att genomföra sök i bostadsområdena.

Att yrka på procentuella höjningar gör att skillnaden inte kommer att jämna ut sig eftersom andra värdar utgår från en högre nivå. Uddevallahem pratar hellre om kronor. Yrkandet ligger på 51 kronor mer per kvadratmeter, vilket motsvarar 5,8 procent och innebär drygt 250 kronor mer per månad för en normaltvåa. 

Klarar era hyresgäster en sådan höjning?
– Hyresgästerna är självklart intresserade av låga hyresnivåer, det skulle jag också varit. Visst är det en del pengar, men vår grundnivå är låg och efterfrågan är god. I dag har vi inga vakanser att prata om.

Annons

Finns det något ni kan skjuta på eller spara in på för att hålla nere hyresökningarna?
– Man kan alltid spara, frågan är vad det leder till. Vi behöver ta höjd för att klara att underhålla ett gammalt bestånd, för vad händer med fastigheterna om vi inte gör det? 

Läs ocksåDiana jobbar för att fler ska engagera sig

I gårdagens pressmeddelande sa Hyresgästföreningens förhandlare att en bostadsstiftelse inte ska gå med vinst. Den tolkningen motsätter sig Thomas Aebeloe. Enligt honom ska det finnas en skälig avkasting på fastighetssidan, för att kunna sköta underhållet på lång sikt. 
– Målet som styrelsen satt är inte orealistiskt. Och vinsten som genereras stannar kvar i stiftelsen och går till underhåll. Kommunen kan inte plocka ut vinsten, som i ett allmännyttigt bostadsaktiebolag, säger han.

Enligt förhandlaren Anja Schröder på Hyresgästföreningen var Uddevallahems vinstkrav nio miljoner även inför förra årets förhandlingar. 
– Det kan vara okej för en stiftelse att gå med viss vinst, för att möjliggöra framtida underhåll eller investeringar. Men vinst kan man göra utan att för den skull höja hyrorna, till exempel genom att dra ner på kostnader, säger hon i dag. 

Annons

Förra året yrkade Uddevallahem på 4,5 procent högre hyror, och i år är utgångsläget inför förhandlingarna alltså ett krav på 5,8 procent.
– Yrkandet är väldigt högt, utan vinstkravet skulle det legat på 2,2 procent. Vi får se hur det går, säger Anja Schröder. 

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Förhandlingsstart 7 december.

Fakta: Uddevallas allmännytta

Uddevalla har tre kommunala bostadsbolag.
 Störst är Uddevallahem, med drygt 4 000 lägenheter.
Uddevallahem krävde 4,5 procent högre hyror för 2012. Förhandlingen gick till medling och resultatet blev 2,1 procent mer.
Jakobsbergsstiftelsen har drygt 360 bostäder och Uddevallas minsta allmännyttiga är Ljungskilehem, som har 180 bostäder. 

Läs också Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.