Annons

Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Västra Götaland 2 200 hyresgäster i Mariestad och på Tjörn får nu besked om höjda hyror från nyår. Uppgörelserna är bland de första som offentliggörs i Västra Götaland denna krisvinter då kraven varit rekordhöga.
Foto: Kajsa Wedberg/AnnaKarin Löwendahl

Kommunala Mariehus hade från börjat yrkat på att få höja hyrorna med 6,15 procent. Nu står det klart att höjningen landar på 3,5 procent för lägenheter med varmhyra.

Det motsvarar 245 kronor mer i månaden för en lägenhet som idag kostar 7 000 kronor och där värme och varmvatten ingår.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Gäller 1 600 hyresgäster

För hyresgäster som betalar kallhyra blir höjningen 2,75 procent. Totalt berörs 1 600 hushåll i Mariestad. Höjningen gäller från och med årsskiftet.

På Tjörn höjs hyrorna hos den kommunala hyresvärden Tjörns Bostad med 3,4 procent vid nyår. Den nya hyresnivån omfattar drygt 600 hushåll på ön.

Annons

Uppgörelserna i Mariestad och på Tjörn är bland de första som hittills har presenterats i länet inför 2023. Först ut var uppgörelsen med Tanums Bostäder, som landade på 3,25 procent. Just nu pågår hyresförhandlingar på bred front över hela landet, och kraven har varit rekordhöga.

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2023 – hela listanEtt hyreshus i bakgrunden och sedlar och mynt i förgrunden i ett sammansatt collage.

I Västsverige står Willhem än så länge för det högsta yrkandet: 10 procent i Göteborg, Lerum och Partille. En rad andra hyresvärdar har dock presenterat krav på liknande nivåer, bland annat privatvärdar som förhandlar via Fastighetsägarna GFR.

Här kan du se hur mycket din värd vill höja hela listan för Västra Götaland.

Och här hittar du alla uppgörelserna som gjorts hittills – Så mycket höjs din hyra, hela listan i Västra Götaland. 

Annons
Läs ocksåPrivatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i GöteborgStena Fastigheter, Wallenstam och Ernst Rosén hör till de Göteborgsvärdar som vill höja hyrorna med 9,73 procent från årsskiftet. Cirka 33 000 lägenheter omfattas av förhandlingen.

LÄS MER:
• Så förhandlas din hyra
• Så kan du påverka hyresförhandlingarna

Hela landet – så mycket vill värdarna höja din hyra

Läs också Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över" Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Värdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.