Annons

Ulrika odlar grön vision

Skövde Det darrar av liv i Ulrika Gannings odlingslåda. I myllan trängs salvia, tomater, vinbär, lavendel ... Här spirar också början till en ny granngemenskap.
, , , , ,

Det var en blåsig marsdag. Ulrika Ganning betraktade en hög med brädor som låg i gräset framför fötterna. ”Oj, hur gör man”, for det genom skallen. För Ulrika hade aldrig byggt något. Och snart skulle lokalradion komma för ett inslag om hennes odling i bostadsområdet. 

”Kan själv”, tänkte hon och borstade bort tvivlet. Efter en stunds klurande hade brädhögen förvandlats till en pallkrage som fylldes med jord och blev hem åt den första salviaplantan.
I dag står sex pallkragar på sydslänten mellan hyreshusen på Spånvägen. De hör till stadsodlingsprojektet som miljöintresserade hyresgästen Ulrika är stolt mamma till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Idén slog rot i vintras. Hon hade länge funderat på hur Skövde skulle kunna bli en mer hållbar stad. Att odla egna grödor skulle kunna vara ett sätt.
Ulrika ringde sin hyresvärd, kommunala Skövdebostäder, som genast nappade på idén om stadsnära odling. Värden skötte det praktiska, körde ut jord och de där brädorna som blev pallkragar. Ett tomt soprum fick nytt liv som förvaringsrum för redskap, gödning och vattenkannor. För Ulrika var det bara att börja odla.
– Det var jättehäftigt. Wow, jag kan också göra detta, trots att jag bor i en liten etta.

Hon pratar med växterna, bearbetar varsamt den svarta myllan. Salvian är nu kaxigt grön och full av liv. Bladen reser sig genast oberört när handen lämnar den trådnerviga ytan. Doften stannar kvar långt efteråt, en frisk kittling i näsan.

Annons

Små tomatplantor vajar för vinden, ovetande om att de har extra höga förväntningar på sig. Får Ulrika de späda skotten att ta sig är mycket vunnet; kommersiellt odlade tomater tär hårt på planetens resurser.
Hon låter handen vila. Tittar ut över sitt verk, en blandning av njutning för öga och gom.
– Kanske står vinbärsbuskarna för tätt. Jag är ingen odlingsexpert utan provar mig fram.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Pallkragarnas avgränsade yta är praktisk, men rymmer inte hela Ulrikas gröna vision.
– Det finns massor att göra i ett bostadsområde. Tänk om de kunde byta ut alla struntbuskar på gården mot hallon!

Ulrikas hittills enda odlingsgranne har drabbats av ett bakslag i form av en uppryckt jordgubbsplanta. Ulrika hoppas att fler som saknar jord under naglarna ska ansluta och tror att det kan minska risken. Ingen vill väl förstöra för sin egen mamma, granne eller bror?

Annons

Drömmen är att pallkragarna blir en naturlig mötesplats där grannarna umgås. Bästa reklamen gör Ulrika när hon är ute och påtar. Hon berättar mer än gärna om sin passion för nyfikna grannar som stannar till.
– Alla små steg bidrar till ett bättre klimat. Och jag trivs bättre i området när jag har en odling att engagera mig i.

Läs ocksåKommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagasRenoveringshets Gamla fönster

Relaterat: Här får du fler tips om odling i staden.

Fakta: Så lyckas du med kvartersnära odling

Kolla om din hyresvärd vill bidra med material och odlingsplats. 
Pallkragar är bra och kan flyttas vid behov. Men det funkar också fint att odla på mindre yta, till exempel potatis i en hink på balkongen.
Sök efter tips och råd via olika natur- och fritidsodlarföreningar.
Ge inte upp! Om en växt misslyckas, testa något annat nästa år.

Läs också Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter? Stadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.