Annons

Kommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde – beslutet överklagas

Skövde ”Människors välmående borde väl gå före gamla fönster”. Det säger Angelica Modig som är hyresgäst hos Skövdebostäder. Bolaget vill byta ut dragiga otäta fönster i 50-talshusen. Men bygglovsnämnden säger nej. De anser att bågarna ska renoveras.
Renoveringshets Gamla fönster
Foto: Privat
Angelica Modig menar att husets utseende ställs mot hur hyresgästerna mår i sina hem. "Det är som en käftsmäll när man drar upp gardinerna på morgnarna", säger hon.

Bygglovsnämnden i Skövde menar att husen på Billingesluttningen har höga kulturhistoriska värden. Det var tidningen SLA först med att berätta

Husen anses som bra exempel på välbevarad bostadsbebyggelse från 1950- och 1960-talen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men hyresgästerna håller inte med. De anser att de är värda bättre än de gamla dragiga fönstren. Angelica Modig säger att i hennes lägenhet drar det iskallt.

– Det är som en käftsmäll när jag drar upp gardinerna på morgonen, säger hon.

Fönster Skövde
Ett utseende värt att bevara, menar bygglovsnämnden i Skövde och motsätter sig ett fönsterbyte. Även om bostadsbolaget menar att de nya går helt i stil med de gamla, men i modernare material.

I ett par lägenheter har Skövdebostäder satt in nya fönster för att testa både utseende och funktion. Hem & Hyra har pratat med en av dem som fått de nya fönstren.

– Det är en markant skillnad mot mina vänner som har de gamla, säger hyresgästen där. Det sitter ställbara ventiler i de nya bågarna och det gör att man kan reglera. Dessutom dämpar de mycket av ljudet från gatan.

Förutom bygglovsnämnden i Skövde har Renoveringsraseriet, en aktionsgrupp på Facebook mot ovarsamma renoveringar, engagerat sig. Där får nämndens beslut stort stöd, men det är främst från boende utanför Skövde.

Annons

– Vi som bor här vill verkligen ha nya fönster, säger Angelica Modig. Och jag tror inte att någon kan se skillnad på de gamla och de nya.

Läs ocksåProtester mot nya fönster
Nyafönster
Nya fönster sägs ha en annan typ av glas som upplevs som dött. Men hyresgästerna eftersträvar isolerande och mer ljuddämpande fönster än de här gamla, otäta och dragiga.

– Det pratas om dött glas i de nya fönstren, men de ska ge bättre ljusinsläpp och det behövs.

Lina Eklund Svensson är chef för marknad och utveckling hos Skövdebostäder. Hon säger att bolaget ser ett behov av att underhålla husen.

– Vi är medvetna om just inomhusklimatet, för vilket fönstren har stor betydelse. Det är en viktig fråga för våra hyresgäster. Planen är att börja fönsterbyten på Billingesluttningen.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

– Vi har gjort flera olika överväganden och kommit fram till att ur vårt perspektiv är ett byte av fönster det bästa både för våra hyresgäster och för fastigheterna. Vi ser det som den bästa lösningen sammantaget med hänsyn till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i detta specifika område.

Skövdebostäder menar att de har största respekt för de kulturhistoriska värdena och att man väljer fönster md stor omsorg, för att de ska passa in och inte ändra byggnadernas karaktärsdrag.

Bostadsbolaget har överklagat beslutet till Länsstyrelsen som nu får behandla ärendet. Innan dess kan inte arbetet påbörjas.

Annons

– Jag hoppas verkligen att det går snabbt och att vi kan få nya fönster snart, säger Angelica Modig. Jag kan inte stänga mina fönster ordentligt och hoppas att jag inte ska behöva ha så kallt ytterligare en vinter.

Lina Eklund Svensson säger också att om bostadsbolaget inte får tillåtelse att byta fönstren måste de renoveras.

– I så fall får vi återigen titta på alternativet att renovera. Vilket är helt möjligt, men inte lika bra ur hållbarhetsperspektiv eller för slutresultatet ur hyresgästernas synvinkel. En sådan renovering åtgärdar till exempel inte problem med vissa manuella funktioner. En renovering av fönster påverkar varje hyresgäst av och till under fyra veckor medan ett direkt byte utförs på en till två dagar.

– Båda alternativen är möjliga ur ett kostnadsperspektiv men exakt hur det kommer påverka hyran är inte klart och kommer när vi har kalkylen framme att förhandlas med Hyresgästföreningen, säger hon.

 

Läs också Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.