Annons

Underhållande debatt om bostadspolitik

Stockholm Cirka 70 000 unga vuxna söker idag efter en egen bostad på Stockholms ansträngda bostadsmarknad. Med anledning av detta anordnade Hyresgästföreningen I går kväll ett nytt samtalsforum – Prat om bostad – där stadens politiker ställdes mot väggen.

​Debatten i baren på Strand hölls av Cissi Wallin, känd från filmen ”Tjenare Kungen” och sitt egna radioprogram i nystartade Radio 1. Till sin hjälp hade hon en panel i form av Danielle Zachrisson (jagvillhabostad.nu), Erik Normark (Hyresgästföreningen) och Lina Glans (SSCO). Tillsammans försökte de få en del svar ur stadens bostadskunniga politiker.

Politikerna var rörande överens över att man borde försöka bygga mer. Ann Margrethe Livh från Vänsterpartiet tyckte att staden kunde vara mer aktiv i sin markpolitik och i genom sina bostadsbolag. Hon ville också stoppa ombildningarna och att man kunde vara mer kreativ i tillfälliga lösningar som modulboenden.
– Bygg billigt, 75 procent hyresrätter och öronmärk en av fyra lägenheter för unga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Erik Slottner från Kristdemokraterna sitter i stadsbyggnadsnämnden och ville ökat byggtakten och att man skulle vara mer generös mot byggherrarna. Han ville också göra det mer lönsamt att hyra ut i andrahand för att stimulera den marknaden.
– Öka volymen, bygg fler våningar och bygg på existerande hus. Flera stora företag borde flytta ut i förorten där det behövs arbetstillfällen. Gör om de lokalerna till bostäder.

Emma Lindqvist från Socialdemokraterna tyckte att man ska inför återinvesteringskrav på de kommunala bostadsbolagen för att de ska bygga mer och skapa nya stadsdelar. Hon ville också göra något åt de höga inkomstkraven som ofta ställs på bostadssökande.
– Vi vill införa en Stockholmsgaranti, där staden går in som borgenär när ungdomar inte når upp till de inkomstkraven som ställs.

Annons

Björn Ljung från Folkpartiet är bland annat ordförande i Stockholmshem. Han visade sig vara rejält trött på de boende som överklagar byggen i deras närhet.
– Vi måste se över överklagandeprocessen. Det finns projekt där det tagit sex år innan vi har kunnat börja bygga, så kan vi inte ha det.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Han berättade också om nya tillfälliga lösningar med studentlägenheter i Skärholmen, Långholmen och Norra Djurgårdstaden.
– Vi måste också hitta ställen att återupprepa konceptet vi tog fram med jagvillhabostad i Råcksta.

Tobias Olsson, miljöpartiet, sitter också i stadsbyggnadsnämnden. Han vill att var femte bostad som byggs ska gå till unga eller studenter och att man måste ta fram mer yt- och kostnadseffektiva lägenheter. Han efterlyste också en tryggare andrahandsförmedling.
– I dag finns det bara uthyrarnas perspektiv. Många unga far illa här, vi måste skapa en trygghet på andrahandsmarknaden där trots allt många unga finns.

Per Hagvall från stadsbyggnadsnämnden och Moderaterna var sist ut. Han ville också se mer fantasifulla lösningar och konstaterade att man redan har snabbat upp bygglovsansökningarna i staden.
– Det finns en hel del bostäder, det måste bli enklare med andrahandsuthyrning.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

På frågan om han ville se en skattemässig utjämning mellan hyresrätt och bostadsrätter och villor svarade han att man visst kunde se över det.
– Samtidigt är det inte konstigt att det är något dyrare att bo i hyresrätt eftersom den boendeformen ändå innehåller en del service.

Prat om bostad var det första arrangemanget i en rad av nya samtalsforum som Hyresgästföreningen Region Stockholm anordnar under hösten.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.