Annons

Undvik att hyra ut till partyturister

Nyheter Uthyrning via Airbnb har ökat explosionsartat – särskilt i huvudstaden. Men om turister lever rövare i lägenheten är det du som straffas. Så här gör du för att behålla kontraktet.

Aldrig förr har svenskarna flytt landet under jul och nyår i samma utsträckning som de senaste åren.

Men semesterresor har en tendens att bränna hål i fickorna. För många hyresgäster lockar det därför att hyra ut sin lägenhet till turister medan man själv turistar på annan ort. En god idé om värden är med på noterna, men riskabelt om du inte fått ett godkännande i förhand.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För drygt två veckor sedan skrev Hem & Hyra om en kvinnlig hyresgäst i Malmö som bedrivit ren och skär hotellverksamhet i sin lägenhet med hjälp av förmedlingstjänsten Airbnb. Efter ett polistillslag framkom att kvinnan vid flera tillfällen hyrt ut sin lägenhet till prostituerade kvinnor från Rumänien. Hon riskerar nu vräkning.

Samtidigt har branschorganisationen Fastighetsägarna och Sabo tillsammans tagit fram nya, hårdare riktlinjer till landets värdar, med instruktioner till hur de bör hantera hyresgäster som vill hyra ut sin bostad till turister.

Broschyren uppmanar hyresvärdar att kategoriskt tacka nej till andrahandsuthyrning via Airbnb, eftersom det inte är att betrakta som ett beaktansvärt skäl att hyresgästen vill tjäna pengar på sitt boende.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Och inte ens om du lyckats få värdens tillåtelse är du bortom risk. Även när du själv är bortrest ansvarar du som hyresgäst för vad som sker i din lägenhet, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

– Om de lever rövare och stör grannar är det du som får stå till svars, oavsett vem det är som hyr, säger hon.

Annons

 Enligt praxis riskerar du inte kontraktet om det endast sker någon enstaka störning, och rättelse vidtas kort därefter. Med andra ord om turisten bara hyr ett par dagar och sedan försvinner.

Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

– Då blir det inte så mycket av saken. Men du ska inte räkna med att få tillstånd nästa gång, eftersom det inte funkade den första.

Värre kan det gå om din stökiga gäst stannar längre än en vecka.

– Då kan fastighetsägaren ha hunnit skicka en varning som rekommenderat brev, och om störningarna inte upphört inom några dagar kan du i värsta fall förlora lägenheten.

Det finns emellertid en gyllene medelväg för alla som är i behov av en extra inkomst, påminner Susanna Skogsberg. Om du som hyresgäst bor kvar, och bara hyr ut delar av bostaden, behövs inte värdens tillstånd.  

– Det är absolut säkrast. Dessutom försäkrar du dig om att inte saker blir stulna.

Just runt nyår är risken av extra stor att få hyresförfrågningar från festglada turister. Eunice Aguilar, presskontakt för Airbnb i Sverige, uppmanar därför alla som hyr ut att noga granska sin gäst innan man tackar ja. Till exempel genom att läsa tidigare omdömen och recensioner, och genom att försäkra sig om att personen verifierat sin identitet.

Annons

– Airbnb:s framgång bygger på att användarna litar på varandra och vi har en rad verktyg för att man som uthyrare ska kunna veta vem man hyr ut sitt boende till.

Vad händer om något går sönder eller försvinner hemma?

– Då bör man kontakta Airbnb:s kundtjänst som finns tillgänglig dygnet runt. Det är ovanligt att ägodelar skadas, i de fall då olyckan är framme erbjuder Airbnb alla sina värdar en värdgaranti på upp till åtta miljoner kronor, helt kostnadsfritt. 

  

Här läser du mer om vad som gäller när du hyr ut till turister.

Fakta: Fritidsuthyrning

Hyr du bara ut ett rum eller stannar hemma under gästens besök krävs inget tillstånd från hyresvärden.
Bor du i bostadsrätt vill föreningen oftast ge sitt godkännande – eller ta ut en schablonavgift för fritidsuthyrning. 
Till skillnad mot vanlig andrahandsuthyrning sätter du vilken hyra du vill vid fritidsuthyrning. 
Intäkterna från fritidsuthyrning är skattefria upp till 40 000 kronor.
Utöver Airbnb finns bland annat wimdu.se, stugknuten.com, lagenhet.se, hyrahyra.se, sverigesemester.com och bostadstjanst.com.

Läs också Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.