Annons

Unga i protest mot bostadsbristen

Göteborg ”Hur svårt kan det vara? Bygg fler hyresrätter!” Så lät det när Ungdomsnätverket utmanade politiker och byggföretag i frågan om bristen på bostäder för unga i centrala Göteborg.

​Kastvindarna slet i de hemgjorda banderollerna, mikrofonerna skrapade och studentflaken skrålade förbi när Hyresgästföreningens nybildade ungdomsnätverk manifesterade i Bältespännareparken i Göteborg på tisdagen. Rap, Hoola bandoola och bostadspoesi drog nyfikna till platsen.

Annons
– När är man vuxen egentligen, frågade Erik Normark från ungdomsnätverket, i sitt tal, och räknade upp egen familj, betald semester, Volvo och framför allt fast jobb och egen bostad.
– Jag är 28 år och har inget av det!
Vart har de 1 000 nya bostäderna för ungdomar 18-29 år tagit vägen, som socialdemokraterna lovade innan valet, inledde moderator Moa Svan diskussionen inne på Storan senare på kvällen. 
Owe Nilsson, s, ordförande i fastighetsnämnden, försäkrade att löftet kvarstår.
– Men istället för nybyggda bostäder blir det lägenheter, öronmärkta för ungdomar, inom bostadsbeståndet.
Något som Tobias Olsson från Jagvillhabostad.nu kallade ”plåster på såren”.
– Bara nybyggda lägenheter ger ju ett reellt tillskott till bostadsmarknaden.
Han fick medhåll av Helene Odenjung, fp, vice vd i AB Framtiden, som dock pekade på att den komplexa byggprocessen kan sätta käppar i hjulet.
– Det 33 våningar höga huset i kvarteret Venus överklagades i två år. Nu är det så dyrt att bygga att det istället blir 12 våningar. Det känns snopet!
Erik Berg, arkitektstuderande och aktiv i Byggbrigaden, kritiserade kommunen för att inte axla det ansvar samhället enligt svensk tradition borde ta för bostadspolitiken.
– Ni använder er inte av markanvisningen som styrinstrument för att kräva att en viss andel av det som byggs är hyresrätter, hävdade han.
Det går att bygga kostnadseffektivt, menade Tobias Olsson. Jagvill habostad.nu har lyckats banta byggkostnaden radikalt i ett par projekt utan att tumma på kvaliteten.
– Men kvalitet kan betyda en viss längd på diskbänken för en person medan kvalitet för mig som är ung kan vara något helt annat.
Nybyggda tvåor behöver inte vara 70 kvadratmeter, det räcker med 45 för många, vilket skulle leda till lägre hyra. Och varför inte bygga dyra bostadsrätter högst upp i centralt belägna hyreshus för att spara in på byggkostnaden.
Helene Odenjung drömde om att starta en ny egnahemsrörelse. Det tände Erik Berg på.
– Men det finns inte plats och är inte ekologiskt hållbart att bygga villor, sa han och drog ner kvällens enda applåd. 
– Varför inte låta människor vara med och bygga mindre hyreshus med lån från det allmänna och instruktörer som visar hur man bygger rätt, var hans motförslag. 
Lisa Åhlström, arkitektpedagog, föredrog medinflytande i planering av bostäder framför praktiskt arbete a la Martin Timell.
– Ta ett stycke jungfrulig mark, fråga vilka som vill bo där och låt arkitekter analysera och lägga pussel efter de boendes önskemål och behov, var hennes propå.
Erik Normark är någorlunda nöjd efteråt.
– Långsiktigt finns visioner och jag hoppas att vi i Hyresgästföreningen kan fungera som blåslampa. Men det krävs 12 000 nya bostäder i Göteborg för att alla ungdomar ska få ett eget boende. Vilka akuta åtgärder man planerar skulle jag gärna vilja veta mera om.
Text Katarina S Hallingberg

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.