Annons

Unga saknar egen bostad

Nyheter Närmare två tredjedelar av alla tillfrågade mellan 18 och 23 år bor hemma hos föräldrarna eller övrig släkt, i studentlägenhet, i andra hand eller är inneboende. Det visar en undersökning om ungas boende som presenterades nyligen.​

​Sifo har frågat 1 004 slumpvis utvalda personer i hela landet i åldrarna 18–35 år om deras boende.

Annons
– Den här stora gruppen ungdomar vill inget hellre än att komma hemifrån och skaffa sig ett boende med besittningsrätt. Vår undersökning visar att det finns en stor grupp att bygga för, säger Sofia Larsson, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu.
– Efterfrågan på bostäder är stor. 12 procent av befolkningen är på väg ut på bostadsmarknaden, tillägger Sofia Larsson.
 
Jagvillhabostad.nu är involverat i flera byggprojekt, bland annat hyreshuset ’’Villbo’’ i Huddinge för ungdomar som ska vara inflyttningsklart i december. Byggherre är allmännyttiga Hugebostäder. Hyran är mycket låg för att vara nyproduktion,  knappt 4 200 kronor för en tvåa.
Undersökningen ”Bygg mer!”, som är gjord av organisationen jagvillhabostad.nu tillsammans med Sveriges Byggindustrier, visar också att många unga är villiga att betala mer för sitt boende.
23 procent av unga i landets storstäder kan tänka sig att betala mer än 6 000 kronor i månaden för sitt boende.
Samtidigt är låg boendekostnad den enskilt viktigaste frågan för unga.
 
Det skiljer mycket mellan storstäder och övriga landet samt mellan den yngsta åldersgruppen (18–23 år) och övriga. 46 procent av 18–23-åringarna  bor fortfarande hemma jämfört med en (1) procent av 24–35-åringarna.
En tredjedel av alla 18-35-åringar har förstahandskontrakt i hyresrätt.
Men undersökningen visar att de flesta unga vill bo i villa. Över 40 procent av unga i åldrarna 18–35 år vill bo i villa. Jämfört med 22 procent i bostadsrätt och 21 procent i hyresrätt.
 
Siffrorna skiljer sig dock markant om man tittar på den yngsta åldersgruppen i undersökningen.
Där svarar hela 37 procent av 18-23-åringarna att de vill bo i hyresrätt om två år.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Unga: En app kan göra det kul Full fart på Hallsta Summer Camp Bolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt Unga sommarjobbar hos Hyresgästföreningen Killarna blir kvar längre hemma hos mamma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.